varirale i količine oborina

Vakula analizirao raznolik listopad: Unatoč vrlo toplim danima, bio je hladniji od prosječnoga

Foto: Goran Kovacic/Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Iako je kasni listopad u Dubrovniku se još može kupati u moru
01.11.2021.
u 10:03
Prognoze za sljedeće mjesece, za razliku od mnogobrojnih prošlih dugoročnih prognoza, nisu postojane
Pogledaj originalni članak

Ova godina diljem Lijepe naše bit će među toplijima u povijesti mjerenja, iako je listopad diljem Hrvatske bio barem malo hladniji od prosječnoga, a ponegdje i više. Iako je bio ponešto hladniji, posljednji listopadski dani ponegdje su bili topli kao rijetko kada u povijesti mjerenja te je početkom mjeseca nadmašena dosadašnja rekordno visoka temperatura zraka na neke nadnevke.

Trenutačno djeluje da će ovogodišnji listopad za temperaturu dobiti ocjene većinom "hladan", rjeđe ponegdje "normalan". Odstupanja od srednjaka iz klimatološkog razdoblja 1981.-2010. godina bit će većinom od -2 do 0 °C, što će ovogodišnji listopad u većini hrvatskih krajeva svrstati među hladnije u posljednjih desetak godina, navodi glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula

Količine oborine u listopadu varirale su pa će klimatološka ocjena vjerojatno biti od "vrlo sušno", u primjerice Senju, do "vrlo kišno", u primjerice Sisku i Komiži. Na većini uobičajenih predstavnika pojedinih regija u kojima živi ponajviše stanovnika - u Osijeku, Zagrebu, Gospiću, Kninu, Splitu i Dubrovniku - listopad će prema ukupnoj količini oborine vjerojatno dobiti ocjenu "normalan".

Unatoč listopadskom manjku topline u odnosu na uobičajenu, srednja temperatura zraka prvih 10 mjeseci ove godine i dalje je diljem Hrvatske među 20 najviših u povijesti mjerenja. U ukupnoj količini oborine dosadašnjeg dijela godine i dalje se u većini Hrvatske bilježi "manjak", no ne jako velik. U Dubrovniku, vjerojatno i još ponegdje, postoji i mali "višak" količine oborine u usporedbi s prosjekom.

Prognoze za sljedeće mjesece, za razliku od mnogobrojnih prošlih dugoročnih prognoza, nisu postojane. Rezultati izračuna razlikuju se iz mjeseca u mjesec kad se gledaju pozitivna/negativna odstupanja od prosjeka, pri čemu prognoze vjerojatnosti tih odstupanja nisu velike, navodi Zoran Vakula te kao primjer navodi i listopad koji je dokaz nedovoljne pouzdanosti dugoročnih prognoza.

VIDEO Ljeto 2021. godine najtoplije je u povijesti mjerenja!

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Juki
Juki
23:04 01.11.2021.

Ma nije moguće...pa globalno je zatopljenje na snazi...evo..cvatu visibabe u Glasgowu

MO
montello
12:53 01.11.2021.

da hladan je bio početak listopada