Prognoza Z. Vakule

Sljedeći tjedan moguć prvi toplinski val

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Sljedeći tjedan moguć prvi toplinski val
06.06.2014.
u 18:22
Stabilne vremenske prilike potrajat će do srijede, a iznadprosječno toplo gotovo će sigurno biti i u ostatku sljedećega tjedna, kaže Vakula
Pogledaj originalni članak

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula najavljuje vruće dane i tople noći, a sljedeći tjedan moguć je i prvi ovogodišnji toplinski val.

Vakulinu vremensku prognozu s Meteo kutka HRT-ovih stranica prenosimo u cijelosti:

... ooo, ljeto nam se vratilo", i to ne samo u grad, nego diljem Lijepe Naše. Ta i slične ljetne pjesme zasluženo će se kojegdje moći čuti sljedećih dana. Ništa neuobičajeno za lipanj, ali ipak...  

Vrući dani, tople noći.

Poneki vrući dan, onaj s najvišom temperaturom zraka od 30 °C i višom, u nekim je mjestima već zabilježen ove godine, kao primjerice u Šibeniku 22. svibnja ili dan poslije u Daruvaru i  Osijeku, a već sutra i u nedjelju, te posebice u sljedećem tjednu, vruće će biti u mnogim mjestima... Pritom će biti i toplih noći, onih kada se temperatura zraka ne spušta ispod 20 °C, i to ne samo na velikom dijelu Jadrana, nego vrlo vjerojatno i ponegdje u kontinentalnom području, ponajprije u srijedu i četvrtak.  

Stabilne vremenske prilike potrajat će do srijede, a iznadprosječno toplo gotovo će sigurno biti i u ostatku sljedećega tjedna, koji bi mjestimice mogli "začiniti" lokalni pljuskovi i grmljavine.  

Najtopliji tjedan ovoga lipnja?!  

Unatoč njima, sljedeći će tjedan u većem dijelu Hrvatske najvjerojatnije biti najtopliji tjedan ovogodišnjeg lipnja, barem prema najnovijim izračunima većine modela atmosfere koji izračunavaju dugoročne prognoze, ponajprije modela ECMWF-a iz Readinga (www.ecmwf.int), jednog od najboljih u svijetu, kojim se koriste i stručnjaci DHMZ-a (www.meteo.hr), a vidljiv je i na HRT-u (http://radio.hrt.hr/prognoza/).

Pritom je ponegdje moguć, čak i vrlo vjerojatan, i prvi ovogodišnji toplinski val!

Podrobnije o njemu, i mogućem djelovanju visoke temperature na ljudsko zdravlje može se, među ostalim, pročitati na http://klima.hr/razno.php?id=priopcenja&param=pr03062014, kao i na stranicama Ministarstva zdravlja (www.zdravlje.hr) i drugdje. Upozorenja na toplinske valove koji mogu djelovati na ljudsko zdravlje svakodnevno, za četiri dana unaprijed, izrađuju stručnjaci DHMZ-a i mogu se pratiti na http://vrijeme.hr/biomet.php?id=toplinskival.  

Sparina.  

Osim vrućine, sljedećih će dana nekima gotovo sigurno biti i sparno pa će teže podnositi kombinaciju iznadprosječno visoke temperature i relativne vlage u zraku, koje će jamačno biti, jer je zemlja u mnogim krajevima natopljena prošlotjednim i prošlomjesečnim kišama, što se dobro može vidjeti na http://klima.hr/spi.php?id=prostorna&Godina=2014&Mjesec=05. Jedna od prognoza osjeta ugode može se pratiti i na http://vrijeme.hr/biomet.php?id=bio_twh.  

Brazil.  

A na sličnu vrućinu i sparinu, kakve ćemo imati u sljedećem tjednu, već se danima prilagođavaju naši nogometni reprezentativci. Na priloženim slikama može se uočiti kakvo je prosječno stanje nekih meteoroloških elemenata tijekom utakmica, a aktualne prognoze najsigurnije bi trebale biti na stranicama brazilske meteorološke službe (http://www.inmet.gov.br/portal/). Osim vrućine, sparine i velikih napora, poželimo im ozarena lica i zbog ponosa na dobru igru te posebice na dane golove i pobjede.  

A ponosan na kvalitetne prognoze iznadprosječne topline i još kojekakve meteorološke zanimljivosti jamačno će biti i Tomislav Kozarić, dipl. ing., koji ih danas priprema za različite medijske platforme HRT-a.

>> Prognoza Z. Vakule: Pripremite se za dugo i vruće ljeto!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar lisbetsalander
lisbetsalander
21:15 06.06.2014.

Hodi Vakula k vragu, što nisi na vrijeme prognozirao poplave u Slavoniji itd.