BONNSKE OVLASTI Pregovori visokog predstavnika s vlastima RS-a bez rezultata

Valentin Inzko ukinuo zaključke Skupštine RS-a

20.06.2009.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

Nakon neuspjelih pregovora s vlastima u Banjoj Luci, visoki predstavnik Valentin Inzko stavio je danas izvan snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o prijenosu ovlasti s entiteta na državu.

Ugrožena podjela
- Provedbom zaključaka bila bi ugrožena podjela nadležnosti između države i entiteta, pokušalo bi se Narodnoj skupštini RS-a dati pravo veta u odlučivanju o pitanjima na razini države, podrivale bi se konačne i obvezujuće odluke Ustavnog suda BiH - daytonske institucije i odredilo bi se da su ovlasti visokog predstavnika neustavne. Zbog toga je visoki predstavnik odlučio upotrijebiti svoje ovlasti i stavi izvan snage zaključke Narodne skupštine RS-a, objavio je Inzkov ured.

Ovom odlukom visoki predstavnik ne dovodi u pitanje, kako ističe, pravo svakog od entiteta, konstitutivnih naroda ili ostalih koji žive u Bosni i Hercegovini da definiraju ili štite svoje interese.

- Političke stranke, politički predstavnici, druge institucije, kao i pojedinci naravno imaju pravo iznositi svoje mišljenje i zaštite svoj dignitet te, duboko sam uvjeren, moraju osigurati da se to učini na primjeren način.

Dijalog mora biti konstruktivan i pozitivan kako bi se došlo do zajedničke vizije budućnosti zemlje i njezina ustavnog okvira, kazao je Inzko.

Cijeli dan trajali su svojevrsni pregovori visokog predstavnika s čelnicima Republike Srpske kako bi se našlo najbezbolnije rješenje vezano uz sporne zaključke Narodne skupštine RS-a o prijenosu nadležnosti.

Prije odlaska na “završne” razgovore u entitetsku Vladu, Inzko je gotovo dva sata proveo na razgovorima u Narodnoj skupštini RS-a. Tim razgovorima, pak, prethodila je prva runda razgovora Inzka i Dodika u banjolučkom restoranu Romanov. Sudionici svih ovih razgovora izbjegavali su kontakte s medijima cijeli dan, ali je traganje za rješenjem očito bilo vrlo teško i naporno.

Manevarski prostor
Naime, objavljivanjem spornih zaključaka u Službenom glasniku RS-a znatno je smanjen manevarski prostor za postizanje rješenja.

U pitanje je bio došao ne samo kredibilitet visokog predstavnika, nego i cijele međunarodne zajednice. Inzko je još prije desetak dana najavio mjere, odnosno korištenje bonnskih ovlasti i ukidanje zaključaka Narodne skupštine RS-a. Međutim, zbog nepostojanja suglasnosti unutar Europske unije o uporabi bonnskih ovlasti u ovom trenutku, visoki predstavnik je u više navrata prolongirao donošenje svoje odluke o ukidanju tih zaključaka. No, danas je odluka ipak postala službena.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr