ESTRADA I IZBORI

Vanna pjeva za HDZ, rockeri za SDP, Gazde za HSS, Giuliano za HSP, a za HNS Divas

29.10.2003.
u 00:00
Nastup najslavnijih zvijezda političke stranke će po koncertu navodno plaćati od dvije do pet tisuća eura
Pogledaj originalni članak

Hoće li pjevačka zvijezda iz Splita Dino Dvornik svojim predizbornim hitom "Pokrenimo Hrvatsku" pokrenuti nezaposlene, umirovljenike, kućanice, studente i ostale do grla ispolitizirane naše građane, tek ćemo vidjeti, ali da svaki put uspije natjerati vrh HDZ-a da u funky ritmu miče kukovima i plješće rukama, u to smo se već više puta uvjerili. No, najveća naša oporbena stranka ima još glazbenih izbornih bombončića. Jedan je od njih i "Prljavo kazalište", koje će na samom kraju kampanje Sanaderove stranke ugrijavati tisuće hadezeovaca na zagrebačkom Trgu Francuske Republike.

I slavna eurovizijska kandidatkinja Vanna pjevala je za hadezeovce na velikom skupu na Zagrebačkom velesajmu, a tim Ive Sanadera hvali se i Draženom Žankom, koji najljepše pjeva kako Hrvati tu žive "od stoljeća sedmog"", pa klapom "Dalmati", Jurom Stublićem...

Nisu, međutim, hadezeovci otkrili toplu vodu, odnosno koliko sportske, pjevačke i glumačke zvijezde mogu značiti u predizbornoj kampanji.

SDP i rokeri

I druge stranke nastoje oko sebe okupiti što raspjevaniju i slavniju ekipu. Šefa HSS-a Zlatka Tomčića te članove i simpatizere te stranke uveseljavat će na skupovima "Gazde", Davorin Bogović... Sve to, tvrdi mlada šarmerica iz najstarije stranke u Hrvata Marijana Petir, "govori da su oni uz nas".

Esdepeovci, u skromnom i samozatajnom stilu, poručuju:"Nemamo mi nikoga. Samo će rockeri pjevati za nas, ali još se sklapaju ugovori pa ništa ne možemo reći." To što su Rene Bitorajac i Tarik Filipović nastupali ne jednom, pa i na njihovu nedavnom skupu u Zagrebu, esdepeovci opisuju samo kao njihov profesionalni angažman. Ideesovci će se osloniti na svoje istarske snage, a Damir Kajin objašnjava i zašto: "Za druge nemamo love!" Tako će se osloniti na Lidiju Percan, Šajetu, "Gustafe"... Glazbenu veselicu za svoje potencijalne birače spremaju i "nove snage za bolju Hrvatsku" - haeselesovci i deceovci. Njih su u Zagrebu, uz vječne šlagere "Kukavica", "Dimnjačar" i "Prolazi sve", već uveseljavali Jimmy Stanić i Barbara. Uz haeselesovce je i Stari Pjer Ivica Percl, a liberali računaju i na "Barune" te druge zvijezde. Deceovci se pak oslanjaju na mirisnu "Crvenu jabuku", ali i "4 asa".

U kampanji i sportaši

Potporu Vesni Pusić, tvrde haenesovci, svojim će nastupima na predizbornim skupovima dati "Divas", Nina Badrić, Tony Cetinski i Šajeta, na kojega računaju i ideesovci. Ugovori s njima, ističe Boris Blažeković, već su sklopljeni. Uz prvu je damu HNS-a, čuje se, i Zdenka Kovačićek. Dupliciranja ima još, pa i deceovci i haesesovci svojataju Marijana Bana. Pravaši se pak hvale kako će za njih pjevati neodoljivi dalmatinski zavodnik Giuliano. Najbrojniju sportsku predizbornu logistiku imaju hadezeovci. Tu je Ćiro nacionale, a nebeski košarkaši Franjo Arapović, Stojko Vranković i Andro Knego, vaterpolist Perica Bukić, zlatni rukometaš Božidar Jović i boksač Damir Škaro čvrsto su uza Sanaderovu stranku. No sportaše vole i drugi. Haenesovci se hvale Dubravkom Šimencom. Najnježniju sportsko-političku priču ispričala nam je potpredsjednica HSLS-a i gradonačelnica . Da ne biste ostali uskraćeni za informaciju o tomu koliko stoji nastup pjevačke zvijezde, tek jedan kuloarski podatak: za najslavnije se po koncertu plaća navodno od dvije do pet tisuća eura.

Darko Đuretek

Pogledajte na vecernji.hr