AGONIJA SE NASTAVLJA

Varaždin dao 138 tisuća kuna da Mundusu vrate struju

Foto: MARKO JURINEC / PIXSELL
Varaždin dao 138 tisuća kuna da Mundusu vrate struju
13.01.2011.
u 16:36
Poslali smo svu dokumentaciju banci za kredit od 1,5 milijuna kuna, kaže Franjo Konjević, novi predsjednik uprave
Pogledaj originalni članak

Nakon što je na jedan dan ostao bez struje, jer nije mogao platiti račun za prosinac, varaždinski Mundus, tvrtka za proizvodnju namještaja, nastavio je s proizvodnjom.

Ovaj put uskočio je Grad Varaždin i platio 138 tisuća kuna za taj račun.

- Stojimo iza radnika i nove uprave. Želimo da se nastavi proizvodnja i sačuva oko 450 radnih mjesta. Pregovarat ćemo s upravama Hrvatskih šuma, ministarstvom gospodarstva, Vladom RH i svima koji mogu pomoći - kaže gradonačelnik Ivan Čehok.

Kasne plaće

Nadzorni odbor početkom godine smijenio je dotadašnju upravu. Na čelo je postavio Franju Konjevića, a uz njega Zorana Bačanija i Domagoja Marića.

- Kad nije bilo struje, organizirali smo proizvodnju u sektorima gdje nije potrebna energetika i ne nedostaje sirovina, kao i sklapanje gotovih elemenata - kaže Konjević te otkriva kako tvrtka i dalje ima problem sa sirovinama.

- Moramo premostiti i situaciju s Hrvatskim šumama, kako bismo dobili građu za stolice koje izvozimo - kaže Konjević.

Problema ima i s plaćama. Nije isplaćena plaća za studeni, manjem dijelu radnika ni dvije ili čak tri plaće, te dva prijevoza.

- Danas smo svojoj poslovnoj banci poslali svu dokumentaciju. Trebamo novu injekciju od 1,5 milijuna kuna za plaće, struju i sirovine. Nadamo se da će nam odobriti kredit - dodaje Konjević, koji je u Mundusu zaposlen već 36 godina i prihvatio se nezahvalnog posla da uspravi tvrtku koja je “na koljenima”.

U nebranom grožđu

- Većinski su vlasnici Mundusa bivši članovi uprave i predsjednik nadzornog odbora. To znači da su se sami smijenili nakon što su upropastili tvrtku, koju su fiktivno dokapitalizirali 1992. godine sa 900 tisuća tadašnjih maraka i došli do većinskog udjela. Mundus otada propada - oštro je komentirao stanje u Mundusu Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata.

Smatra da se nova uprava našla u “nebranu grožđu” te da Grad Varaždin baca novac i nikad ga neće uspjeti dobiti nazad, jer je Mundus, tvrdi, dužan 140 milijuna kuna.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

KR
krka
16:58 13.01.2011.

Bojim se da je Miličić u pravu, a čupavi se pogurnul \'\'pomoći\'\' da zamagli druge probleme u kojima se trenutno i već duže nalazi. Možda pak i čovjek pajdašu Patafti naštimava još jedno poduzeće za čitavu 1 kunu. Aha, tam je i energana, koja je od drvnog otpada trebala grijati čitavu Banficu:::glej vraga, se paše, nakon smeća i drvni otpad, Patafta stvarno misli stoljeće unapred, a čupava spodoba bu i to naštelala, slijedi par avio-vožnji na kavu u Italiju... i tak Vam je to. G.Konjeviću želim sreću, poznajemo se, ali sumnjam da more kaj spelati, meštri prije njega su Mundusa ožmeknuli kaj pustinjski pijesak....

PI
prava istina
17:25 13.01.2011.

Svaka čast za pomoć a kaj je sa penzićima koji su kruha gladni i nemaju ni za struju ni za vodu ni za nešto ljudski pojesti?! Njima i ostalim ljudima iskapčaju ko pomahnitali i baš briga čupavoga, on te probleme nema jer je na državnim jaslama.

VA
Varazdinka
18:15 13.01.2011.

Ovdje je riječ o egzistenciji radnika, njih 400-tinjak....gdje u nekim slučajevima i muž i žena rade u Mundusu....stoga svaka pomoć dobro dođe, bilo da je od čupavog ili nekog drugog.....a ovoj Upravi očito je stalno do radnika...zato puno sreće i živaca g. Konjeviću i članovima Uprave...nek izvuku u zadnje atome svoje snage i bore se za malog čovjeka...jer najlakše je pobjeći na vrijeme kad brod tone, kao što su to učinili bivši članovi Uprave, dići ruke od svega i poslat ljude na burzu, a tamo je već poprilična gužva.....