UREĐENJE

Varaždincima ove godine manje košnje i cvjetnih košarica

Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
Varaždincima ove godine manje košnje i cvjetnih košarica
15.03.2011.
u 09:00
Za zelenilo će komunalna tvrtka Parkovi ove godine imati dva milijuna kuna manje
Pogledaj originalni članak

Radnici varaždinskog komunalca Parkovi orezuju stabla kako bi spremna dočekala pupanje. No, osuši li se neko stablo i grm, ove ga godine neće zamijeniti novim. Naime, ove će godine Parkovi iz gradske blagajne dobiti četiri milijuna kuna za hortikulturno uređenje grada, što je smanjenje više od dva milijuna kuna.

U šumu samo "hitno"

- Danas održavamo dva milijuna kvadrata zelenih površina, puno više nego početkom prošlog desetljeća i po višim standardima. A s proračunskim novcem vratili smo se na tadašnju razinu - kaže Slavko Vegar, direktor Parkova. Tvrtka je morala smanjiti brojne intervencije na gradskom zelenilu. Ove godine neće se održavati Dravska šuma i Jelačićka. Zimus su očistili Dravsku, a dalje će intervenirati samo u hitnim slučajevima, po nalogu komunalnog redara.

Osjetno manje sezonaca

Planiraju i manje košnji, što će donijeti najveću uštedu. Oko škola i vrtića, primjerice, bit će jedna kosidba manje, oko Staroga grada dvije, a u nekim dijelovima grada i tri. Nakon što su lani "izbačene" dvije cvjetne skulpture, ove godine neće uređivati ni Cvijet u Optujskoj ulici. Ostaju još samo Paun i Raca. Građani su se navikli na brojne viseće cvjetne košare, a ove će ih godine biti tek 150, samo u užoj jezgri. - Proporcionalno smo smanjivali. Trudit ćemo se da se na prvi pogled ne zapaze velike razlike. Naročito u centru grada. S manje novca dat ćemo sve od sebe da grad izgleda kao dosad - kaže Vegar te dodaje da i dalje "šminkaju" grad, osobito uoči današnjeg posjeta hrvatske komisije za Zlatni cvijet Europe.

I stalnih je radnika (87) koliko ih je bilo na početku tisućljeća. I dalje će uzimati sezonce, no ove godine puno manje. Nekad ih je znalo biti i pedeset, a sad neće više od petnaest.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
10:19 15.03.2011.

nek samo održavaju grad čistim, ja ionak preferiram zelenilo, a ne one nakaradne gredice i košarice sa cvijećem

VA
valek000
11:38 16.03.2011.

U kakvom su onda financijskom stanju Parkovi, ako ne mogu zamijeniti jedno obično suho drvo?