objavljena i bilanca

Vatikanska banka zatvara račune veleposlanstava

Foto: Reuters/Pixsell
Vatikanska banka zatvara račune veleposlanstava
01.10.2013.
u 13:14
Oko 20 veleposlanstava ima je račune u vatikanskoj banci i sada će ih morati zatvoriti, posebno nakon što su diplomatske misije Irana, Iraka i Indonezije podizali velike iznose novca u gotovini.
Pogledaj originalni članak

Vatikanska banka, kako se uobičajeno naziva Ustanova za religijska djela IOR (Istituto per le opere di Religione), zatvara račune klijentima s kojima ne bi, zapravo, ni trebala poslovati. Bit će zatvoreni svi računi veleposlanstava. Naime veleposlanstva država i međunarodnih organizacija akreditiranih pri Svetoj Stolici, a ima ih 180, mogla su otvoriti račune u vatikanskoj banci. Oko 20 veleposlanstava ima je račune u vatikanskoj banci i sada će ih morati zatvoriti, posebno nakon što su diplomatske misije Irana, Iraka i Indonezije podizali velike iznose novca u gotovini. Već je ranije bio zatvoren račun koji je imalo diplomatsko predstavništvo Sirije.

Iz vatikanske banke upućeno je prvih 900 pisama klijentima da moraju zatvoriti svoje račune. To je veliki broj, ako se zna da je koncem 2012. godine bilo ukupno oko 19 tisuća otvorenih računa u toj banci. Tih 900 klijenata očito nije prošlo kontrolu ustanove za borbu protiv pranja prljavog novca, Promontory, koju je Vatikan angažirao kako bi banka došla na bijeli popis banaka.

Bilanca banke za 2012. godinu je u pozitivi za 86,6 milijuna eura, a u njoj ima 6,2 milijarde eura deponiranog novca. „Transparentno poslovanje je ključno“, izjavio je danas Ernst von Freyberg, direktor IOR-a. Prvi puta od kada postoji, u 125 godina, objavljena je bilanca vatikanske banke. Banka je ustanovila i svoj ured za odnose s tiskom kako bi dijalog s novinarima bio što bolji, te je otvorena i internetska stranica. No, hoće li IOR biti ustanova za vjerska djela, kakav mu je naziv, ili vatikanska banka ili će biti ukinut, odlučit će papa Franjo nakon izvješća koju mu priprema posebna komisija. U međuvremenu IOR želi što čišće i jasnije poslovati.  

>> Vatileaks: Kršili 6. i 7. zapovijed o bludu i krađi

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.