Nova afera

'Već je poznata tehnologija da se za sve optuži HDZ'

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Marina Lovrić-Merzel
Foto: petar glebov/pixsell
jasen mesić
03.02.2014.
u 15:30
Osoba s imenom i prezimenom je podnijela konkretne dokaze i krajnje je vrijeme da se to procesuira – tvrdi Mesić
Pogledaj originalni članak

Već je poznata tehonologija da se, kada se otkrije neki konkretan zločin, za sve optuži HDZ, koji naravno ne stoji iza toga, poručio je danas HDZ-ov Jasen Mesić komentirajući novu aferu sisačko-moslavačke županice Marina Lovrić-Merzel koju je otkrila bivša šefica njenog kabineta Jasmina Jovev.

- Naravno da su ove konkretne optužbe i konkretne prijave koje su podnesene nadležnim institucijama skandalozne i da je krajnje vrijeme da i SDP i nadležne institucije na to reagiraju, jer se navodno izgleda radi o konkretnim optužbama. Osoba s imenom i prezimenom je podnijela konkretne dokaze i krajnje je vrijeme da se to procesuira – tvrdi Mesić te dodaje kako osobno ne poznaje Jasminu Jovev, pa ne može reći je li ona bila aktivistica HDZ-a jer nema tih saznanja.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar podsjetio je da prijava protiv županice prema izjavama Jovev u DORH-u stoji već godinu dana. - Samo se mogu nadati i vjerovati da će nakon ovih javnih istupa odlučivanje istražnih tijela biti nešto malo brže. Hoće li to biti u kakvoj korelaciji i odnosu sa činjenicom da pitanje mandata državnog odvjetnika uskoro dolazi na raspravu redovitim putem ne znam, ne bi trebalo biti, ali može se i dogoditi – tvrdi Lesar. Bivša premijerka Jadranka Kosor primjetila je da je, iako nije prvi put da se uz sisačko-moslavačku županicu vezuju neke afere, ona svejedno pobijedila na lokalnim izborima, a tako je i u nekim drugim dijelovima Hrvatske, iako se protiv nekih načelnika, gradonačelnika ili župana čak vode i postupci i istrage.

- No to je jedno drugo pitanje o kojem moramo razgovarati jer se u puno slučajeva ne događa ono što zovemo osuda društva. U ovom slučaju predsjednik Vlade i predsjednik SDP-a mora brzo reagirati. Ne može si dopustiti da 15 dana šuti i očekujem da nešto danas kaže o tome jer se radi i o članici Predsjedništva, jer se radi o osobi koja je jako bliska i ministru Liniću i to sve treba staviti u kontekst nedavnih događanja i unutar SDP-a i u ovom konkretnom slučaju. Očekujem da DORH brzo reagira i da pokaže u kojem će smjeru ići. To je važno jer su izrečene vrlo teške optužbe i tavorenje nekoliko mjeseci bilo bi pogubno. Ovo nanosi dodatnu štetu SDP-u i Vladi u cjelini – vjeruje Kosor koja je ipak kaže, oprezna s optužbama koje daje osoba koja je u lošoj poziciji, kao Jovev koja je dobila otkaz. Zato, dodaje, svaku indiciju DORH mora uzimati vrlo ozbiljno i reagirati jako brzo jer se radi o čelnici jedne cijele županije.

- Kad budemo dobili odgovore hoće li biti istrage, je li ona pokrenuta i u kojem smjeru će to ići, tada će se moći očekivati sljedeći politički koraci. Sada predsjednik Vlade mora nešto reći, skrivati se od javnosti bilo bi pogrešno – nastavlja Kosor koja ne može niti želi komentirati to je li Jovev radila za HDZ, ali ipak dodaje da su se svi ovi podaci mogli plasirati i u vrijeme kampanje za lokalne izbore. Na pitanje misli li u pitanju da je ovaj napad na Lovrić-Merzel posljedica frakcijskih borbi u SDP-u, pogotovo jer ju je i ona povezala s ministrom Linićem, Kosor odgovara da ona ništa ne misli, već "samo konstatira činjenicu".

- Uvijek treba slagati i ništa nije jednostavno kako se na prvi pogled čini. Ta činjenica je dodatno opterećenje za Vladu, ali i ministra Linića jer se svuda spominje njihova bliskost. To ne mora značiti ništa, ali treba uzeti u obzir trenutačnu političku situaciju u kojoj odnosi unutar Vlade i SDP-a nisu idealni – primjetila je Kosor koja ipak ne misli da je ovo pokušaj da se sruši ministra Linića jer se slično već godinama govori o županici. - Ona nije naišla ni na kakav odgovor u stranci, bila je kandidat i opet je pobijedila. Cijeli je tu konglomerat činjenica, ali ponavljam, ovakave optužbe DORH mora uzimati ozbiljno i brzo reagirati – zaključuje Kosor.

>> Jovev vs. Merzel: Političko podmetanje ili jedna od najneugodnijih afera Milanovićeve vlasti?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

DU
Deleted user
15:50 03.02.2014.

a kad ce vec netko druga Bajića pozvati na odgovornost ili mozda da cijeli dorh damo u koncesiju nijemcima na 99 god.

Avatar __________
__________
15:42 03.02.2014.

Jedino hrabro zviždanje na način Jasmine Jovev može nešto promijeniti. Za razliku od zviždanja kroz krnjave zube.

LO
lokun
15:46 03.02.2014.

Sigurno je ukradenom lovom plaćala HDZ-ove predizborne aktivnosti ha ha ha