VEČERNJI TV

Večernjakov urednik Robert Bubalo o invaziji: Putin ima tri cilja

Večernjakov urednik Robert Bubalo o invaziji: Putin ima tri cilja
24.02.2022.
u 12:14
Kad kažem uplašiti Zapad, Zapad je već uplašen. Svi se pitaju je li Putin spreman upotrijebiti nuklearno oružje. Putin je nepredvidljiv, napominje.
Pogledaj originalni članak

Večernjakov urednik i nekadašnji urednik vanjske politike Robert Bubalo gostovao je u specijalnoj emisiji Večernji TV-a "Rat za Ukrajinu", gdje je komentirao rusku invaziju i aktualna politička događanja.

– Je li ovo bilo očekivano? Možemo to promatrati iz dva kuta. Zapadne obavještajne službe tvrdile su da će se to dogoditi. Još su jučer tvrdile da će se to dogoditi u sljedećih 48 sati. Prema očito jako dobro obaviještenim službama, ovaj napad bio je očekivan. Mene je sve ovo iznenadilo jer nisam vjerovao da je moguće da se danas pokrene takva nekakva invazija kao što je bila invazija na Irak, koja je bila planirana i najavljena. Nekako sam mislio da će se diplomatska oluja nadviti nad Ukrajinom i Rusijom i da će doći do nekih pregovora.

Ističe da nije trebalo očekivati ikakve Putinove ustupke, jer je on već dokazao da je beskompromisni igrač.

– Mislio sam da Putin neće prijeći tu granicu. Nadao sam se, ali eto, ta nada je jutros rasplinuta.

Na pitanje što je međunarodna zajednica propustila učiniti i kako će se postaviti nakon ovog napada, Bubalo smatra da Putin ima tri cilja.

– Prvi cilj je uništiti ukrajinsku infrastrukturu i to primarno vojnu. Drugi je kazniti Ukrajinu, a treći je uplašiti Zapad. Kad kažem uništiti infrastrukturu, onda ne mislim samo na vojnu. Rusi već tvrde da su im desetkovali vojnu infrastrukturu. Mislim da bi Rusija mogla, ako to odluči, napasti i civilne infrastrukturalne ciljeve. Mostove, puteve, možda ukrajinsku televiziju kako bi u jednom Blitzkriegu srušili ukrajinsku vlast. Drugi cilj, kažnjavanje Ukrajine. Oni je već kažnjavaju sedam-osam godina. Putin je sakati sa svih strana. Rusi im onemogućuju da vode sami svoju politiku. Ukrajina već godinama nije suverena zemlja i boji se Rusije. Nakon što je Rusija razoružala Ukrajinu nakon Hladnog rata, kad je Ukrajina sama predala nuklearni arsenal, kreće obezglavljenje Ukrajine. S današnjim danom taj čin došao je do kulminacije. Kad kažem uplašiti Zapad, Zapad je već uplašen. Svi se pitaju je li Putin spreman upotrijebiti nuklearno oružje. Putin je nepredvidljiv.

Smatra da Zapadu nedostaje osoba snažnog karaktera kao što je Putin.

– Rekao bih da nedostaje osoba kao što je Trump. Ne želim prizivati njega, ali dok je Trump bio na čelu SAD-a, Putin je bio malo mirniji. Europskim vođama jako su zavezane ruke. SAD-u je Rusija daleko. Što Zapad može napraviti osim sankcije? Vidimo da su te sankcije bile kozmetičke. Hoće li se pomaknuti? Europa će tu gospodarski jako nastradati. Prva žrtva je Ukrajina, druga je Europa. Zapad je davao previše nade Ukrajini. Ukrajina će sama to morati iznijeti na svojim leđima.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

GA
galico
13:26 24.02.2022.

Ne da se ne bi desilo nego bi stvari još deeskalirale. A Biden je preko Zelenskog Ukrajinu gurnuo u sukob. Minsk 2 je bio potpisan na stolu 7 godina i ja sam se nadao da će se implementirati.Sve do ponedjeljka sam stvarno vjerovao u to. Zelenski i Amerika snose veliki dio odgovornosti što nije. Ako nekoga guraš u sukob onda mu moraš izravno pomoći,a ne se ograđivati. Zelenski je non stop znao da Ameri neće izravno intervenirati. P S. Invazija se mora osuditi.

Avatar Prosenjak
Prosenjak
12:48 24.02.2022.

Pa da je Trump ostao predsjednik Amerike ovo se ne bi dogodilo. Međutim, na čelu Amerike je ishlapjeli slabić i sad imamo ovo a uskoro vjerojatno i invaziju Kine na Tajvan.