Vedran Mornar:

'Eksperimentalne provedbe devetogodišnjeg školovanja bit će 2018./2019.'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'Eksperimentalne provedbe devetogodišnjeg školovanja bit će 2018./2019.'
04.09.2015.
u 21:19
Ministar je rekao kako vjeruje da neće biti rezova u proračunu za obrazovanje
Pogledaj originalni članak

Hrvatska će uvesti devetogodišnje osnovno školovanje, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar gostujući danas u Dnevniku Nove TV.

- To je u strategiji. Kada - vidjet ćemo, ali negdje 2018./ 2019., tu su negdje eksperimentalne provedbe planirane, a onda slijedi i puna provedba. To su napravile manje više sve zemlje. Hrvatska je zemlja u kojoj se praktički najkasnije ide u školu od gotovo svih europskih zemalja i mi moramo ići u tom smjeru - rekao je Mornar.

Ministar je rekao kako vjeruje da neće biti rezova u proračunu za obrazovanje, kao i da će biti novca za Oskar znanja. Za reformu kurikuluma rekao je da napreduje.

- Sad smo već u trećem stupnju, sad već predmetne skupine rade svoj posao, nakon skupina koje su se bavile područjima, nakon one ekspertne radne skupine. Dosegli smo neki stupanj gotovosti, okvira nacionalnog kurikulima - rekao je Mornar.

- Naš je sustav obrazovanja preopterećen faktografijom, činjenicama. Mi idemo prema razumijevanju rješavanja problema i prema pripremi za cjeloživotno učenje - dodao je. Mornar je povodom nove školske godine poručio učenicima da budu vrijedni i da uče, jer uče radi svoje budućnosti.

- Sustav vrijednosti u kojem je znanje na prvom mjestu počeli smo uspostavljati. Kad oni dođu u dob za zapošljavanje, bit će u potpunosti uspostavljen i onda će se vidjeti da se sve to skupa isplatilo - rekao je Mornar.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić danas je uputila MZOS-u i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji preporuku da provedu nadzor nad sadržajima udžbenika i poduzmu potrebne radnje radi otklanjanja diskriminatornih sadržaja. Mornar je rekao da će njegovo ministarstvo to svakako napraviti te da će djeca koja ne žele na vjeronauk moći dobiti alternativu. Rekao je i kako bi bila šteta da skandali s državnom maturom "koji su i graničili i prešli granicu kriminala" bace sjenu na, po njegovom mišljenju, "najuspješniji projekt koji je hrvatski obrazovni sustav ikada imao".

>> Mornar: Nemamo potrebnih 300 milijuna kuna za povećanje plaća učitelja

>> Za bacanje smeća po školi opomena, za nasilno ponašanje – isključenje

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KE
kermitovo
23:58 04.09.2015.

Nadam se da će mu se želje i ciljevi ostvariti. Ali se bojim da nema pomoći dokle god nastavnici od 1-4 neće imati plaće u visini 4 prosječne plaće, od 5-8 tri, u srednjoj 2 i na faksu jedne. Najgori kadar odlazi u prosvjetu i to u osnovnu školu jer ih ništa ne motivira a formiraju dječije umove u najperspektivnijoj i najosjetljivijoj fazi njihova života.