UHIĆENJA U BIH

Vehabijama prijeti i do deset godina zatvora

Foto: Dejan Moconja, SIPA
uhićenje
Foto: Dejan Moconja, SIPA
uhićenje
04.09.2014.
u 23:01
Uhićenje vehabijskog vođe Bilala Bosnića s velikom pozornošću prate arapski mediji
Pogledaj originalni članak

“Za sljedeći tjedan najavljujem nova uhićenja i novu veliku akciju SIPA-e”, kratko je pred novinarima danas kazao Goran Zubac, ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izbjegavajući davati bilo kakve detaljnije informacije o akciji “Damask” u kojoj je uhićeno 16 pripadnika vehabijskog pokreta osumnjičenih za terorizam. Začuđenim novinarima prvi čovjek SIPA-e svojom kratko najavom nove policijske akcije ostavio je mogućnost da špekuliraju hoće ili neće biti uhićenja novih pripadnika vehabijskog pokreta među kojima se njih oko 150 nalazilo, ili još uvijek nalazi, na ratištima od Sirije do Iraka. U međuvremenu nastavljeno je ispitivanje 14 od 16 privedenih vehabija (dvojica su u međuvremenu puštena, radi se o Hamdi Fojnici i Fikretu Zukiću) o njihovom sudjelovanju u kaznenom djelu organiziranja terorističke skupine, vrbovanja zbog terorističkih aktivnosti i javnog poticanja na terorističke aktivnosti.

Deset godina zatvora

Ako im Tužiteljstvo BiH dokaže odgovornost, prema postojećim zakonima, prijeti im kazna od jedne do deset godina zatvora. U međuvremenu, pozivajući se na obavještajne izvore u institucijama BiH, Federalna televizija objavila je imena i prezimena bh. državljana koji su se pridružili radikalnim islamističkim skupinama na ratištima u Siriji i Iraku. Internetski portali koji podržavaju vehabijski pokret u BiH i simpatiziraju odlazak pojedinaca na ratišta po Bliskom istoku objavljuju svoje analize i komentare koji su kritički intonirani prema najnovijoj akciji SIPA-e.

Po njima je ona običan medijski spin, osuđena na propast i uperena protiv Bošnjaka. Spominju kako je sličnih i još većih akcija bilo i prošlih godina, ali da su sve na kraju propale zbog nedostatka dokaza. Uhićenje Bilala Bosnića, samoproglašenog vođe vehabijskog pokreta i simpatizera skupine ISIL, prenijeli su arapski mediji. Svi optuženi bit će zadržani na ispitivanju 72 sata, nakon čega će im se odrediti pritvor ili puštanje na slobodu.

300 islamista u Siriji, Iraku

Nedavno su analitičari iz područja terorizma, koji su okupljeni oko organizacije “Terroism Research and analysis consortium” (TRAC), procijenili kako je iz BiH u Siriju i Irak otišlo više od 300 islamista koji su se spremni žrtvovati kao pripadnici radikalne islamističke organizacije koja sebe naziva vojskom Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL). Kriza u Siriji i Iraku bili su povod da se pojedini radikalni islamisti iz arapskog svijeta pokušaju infiltrirati na bh. prostore u posljednje dvije godine nakon što je njihova aktivnost bila zamrla krajem devedesetih godina prošlog stoljeća.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PA
paprikaš
21:14 05.09.2014.

Nema suđenja po kratkom postupku i gotovo

IC
ice12
03:59 05.09.2014.

Narrated Abu Qilaba: Anas said, “Some people of ‘Ukl or ‘Uraina tribe came to Medina and its climate did not suit them. So the Prophet ordered them to go to the herd of (Milch) camels and to drink their milk and urine (as a medicine). So they went as directed and after they became healthy, they killed the shepherd of the Prophet and drove away all the camels. The news reached the Prophet early in the morning and he sent (men) in their pursuit and they were captured and brought at noon. He then ordered to cut their hands and feet (and it was done), and their eyes were branded with heated pieces of iron, They were put in ‘Al-Harra’ and when they asked for water, no water was given to them.” Abu Qilaba said, “Those people committed theft and murder, became infidels after embracing Islam and fought against Allah and His Apostle.” (Bukhari 1.4.234)