SUĐENJE

Veleposlanik je samostalno dogovorio donaciju za otplatu svoga kredita

02.02.2002.
u 00:00
* Prema optužnici, Marković i Giovanelli su poduzeće "Jadroplov" oštetili za 672.801 kuna, a tim su novcem otplatili Markovićev kredit u Privrednoj banci
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Na jučer započetom suđenju Zvonimiru Markoviću (75), bivšem veleposlaniku Republike Hrvatske u SRJ, i Nikši Giovanelliju (51), koje se tereti za zloporabu položaja, svjedočio je Mate Granić, bivši potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova. Na sljedećoj raspravi svjedočit će akademik Dušan Bilandžić, te Hrvoje Šarinić i Gordan Radin.

Prema optužnici, Marković i Giovanelli su poduzeće "Jadroplov" oštetili za 672.801 kuna, a tim su novcem otplatili Markovićev kredit koji je dobio od Privredne banke Zagreb. U sporno vrijeme, u travnju i svibnju 1997. godine, Marković je bio veleposlanik u SRJ i potpredsjednik Nadzornog odbora "Jadroplova", a Giovanelli predsjednik Uprave "Jadroplova".

Marković je 25. travnja 1997. godine iz Veleposlanstva u Beogradu uputio Giovanelliju poziv na suradnju. Od "Jadroplova" je tražio donaciju za adaptaciju i opremu u Veleposlanstvu. Giovanelli je, suprotno "Jadroplovovu" statutu, bez suglasnosti članova Uprave i bez potrebnih uvjeta, jer je tvrtka poslovala s gubitkom, odobrio donaciju i zaključio ugovor na 700.000 kuna za Ministarstvo vanjskih poslova.

U tom su ugovoru Marković i Giovanelli označili da se donacija usmjeri na Markovićev račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb. Kad je 15. svibnja 1997. donacija sjela na račun, Marković je time isplatio svoju kreditnu obvezu Privrednoj banci.

Granić je jučer svjedočio o tome kako je Marković dobio kredit.

- Predsjednik Tuđman nekoliko je puta molio Ministarstvo da riješi stambeno pitanje veleposlanika Markovića. Na taj je Predsjednikov poticaj Ministarstvo izdvojilo novac iz svojih sredstava, koje je imalo od pristojbi u veleposlanstvima, te stavilo depozit u Privrednu banku. S bankom smo zaključili ugovor o kreditiranju zaposlenika ministarstava i 14 je djelatnika sklopilo ugovore o stambenim kreditima.

- Mislim da su uvjeti bili četiri posto kamata i devizna klauzula. Nakon nekog vremena Predsjednik je ponovno zamolio može li se pomoći Markoviću te je pitao je li moguće da se njegova kreditna obveza vrati jer on za to nema mogućnosti. Tuđman je molbu obrazložio i time da se priprema odlazak veleposlanika Markovića u mirovinu. Pitao sam ljude u Ministarstvu, a pitao sam i predsjednika Vlade u vezi s tim, ali mi je rečeno da nema pravnih mogućnosti da se to pitanje kreditne obveze riješi - svjedočio je Granić.

- Teoretski se moglo dogoditi da se sredstva namijenjena Ministarstvu preusmjere na neki privatni račun, a da ja s tim ne budem upoznat. Nisam se mogao baviti svakim pojedinačnim pitanjem. Što se tiče donacija, tu su veleposlanici bili samostalni i oni su s pojedinim tvrtkama dogovarali donaciju za svoja veleposlanstva - rekao je Granić.

Andreja Kasanić

Pogledajte na vecernji.hr