I dalje bez faksa

Veleučilište Sisak - nikad nismo bili dalje od njegova formiranja

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Veleučilište Sisak - nikad nismo bili dalje od njegova formiranja
02.04.2010.
u 07:45
Za dopusnicu Ministarstva sada je nužno osigurati i smještaj studenata i njihovu prehranu. U Kutini ne čekaju Sisak i na jesen upisuju studente
Pogledaj originalni članak

"Od Veleučilišta se danas nalazimo puno dalje od onog gdje smo bili lani u rujnu", stoji, uz ostalo, u izvješću Borislava Sokola, direktora gradskog trgovačkog društva Sisak Projekti.

To je suština višegodišnjih aktivnosti na osnivanju Veleučilišta u Sisku, za koje je nekoliko puta čak najavljivan upis prvih studenata u tri stručna studija. Tri osnivača Veleučilišta, Sisačko-moslavačka županija, te gradovi Sisak i Kutina, cijeli su projekt prolongirali nakon što je Ministarstvo zatražilo jamstva o osiguranim financijskim sredstvima, o prostoru i opremi, te nastavnom osoblju.

– Svi studijski programi za Veleučilište bili su gotovi, a kadrovi osigurani. Šteta što je golemi trud propao, jer se nije na vrijeme osigurao prostor. Čak ni iznos od 1,6 milijuna po osnivaču, koliko bi bilo nužno na godinu za funkcioniranje Veleučilišta, ne bi smio biti prepreka. Međutim, po novim propisima, za dopusnicu su sada nužna i jamstva o osiguranju studentskog standarda, smještaja i prehrane, što nas je dodatno udaljilo od projekta – kaže bivši v.d. dekana Veleučilišta u osnivanju prof. dr. Ante Markotić. Da je to velika prepreka kazuje podatak da o nekakvom studentskom domu u Sisku nitko do sada nije ni razmišljao, a sada on postaje obveza ako se želi osnovati Veleučilište.

Ne čekajući uvjete za ostvarenje Veleučilišta, Grad Kutina samostalno je krenuo u svoj projekt i ovaj tjedan donio odluku da se nakon javnog natječaja s Visokom poslovnom školom Libertas iz Zagreba potpiše ugovor o organizaciji stručnog studija Poslovne ekonomije. U proračunu je za to osigurano i pola milijuna kuna.

– To ne znači da odustajemo od Veleučilišta, ali imamo obvezu prema mladima i već ove jeseni planiramo prvi upis. Imamo nekoliko varijanti za prostor i po odabiru najpovoljnije počinjemo uređenje i opremanje prostora – kaže kutinski gradonačelnik Davor Žmegač. Tako ispada da će odugovlačenje rješenja prostora za rad Veleučilišta u Sisku, a spominjao se Metalurški fakultet, bivša vojarna u Lađarskoj ulici, te Institut Željezare, skupo stajati ovaj grad i županiju, a mladi da će još godinama na visoko obrazovanje morati u Zagreb.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TN
tamo-neka
14:32 02.04.2010.

...ni sam grad sisak nikad nije bio dalje od vlastitog sebe, od kad je formiran... ...valjda netko zarađuje ogromne pare udaljavajući sisak od \"siska\"...