EU

Velika Britanija odbacuje ustavni kompromis

28.11.2003.
u 00:00
London želi zadržati veto na odluke budućega ministra vanjskih poslova Europske unije
Pogledaj originalni članak

BRUXELLES - Britanska vlada bijesno je reagirala na posljednji kompromisni prijedlog Ustava Europske unije, koji je preksinoć, pred današnji početak dvodnevne ministarske "konklave" u Napulju, predstavilo talijansko Predsjedništvo EU. London prijeti blokadom ako se ne izostavi odredba da se prijedloge budućega ministra vanjskih poslova EU prihvaća kvalificiranom većinom. Britanci, naime, traže da države članice u vanjskoj politici zadrže pravo veta. Vetu se, pak, protive Njemačka i zemlje Beneluksa.

Talijanski je prijedlog da se ne mijenja tekst iz nacrta Ustava koji se odnosi na donošenje odluka u Vijeću EU kvalificiranom većinom. Talijani, međutim, predlažu da se "nastavi razmišljati kako smanjiti zabrinutost određenih zemalja". Poljska i Španjolska zahtijevaju, naime, da njihov glas u Vijeću ima veću težinu.

Ni za pitanje sastava Europske komisije Talijani ne nude rješenje, nego bi na "konklavi" trebalo odlučiti hoće li svih 25 članova imati pravo glasa.

Sastanci ministarskih vijeća podijelili bi se, predlažu Talijani, na dvije sjednice - jednu o zakonodavnim i drugu o ostalim pitanjima. Iz nacrta Ustava izbrisao bi se prijedlog o osnivanju novoga zakonodavnoga vijeća.

Predsjedništvo pojedinoga ministarskoga vijeća i dalje bi se rotiralo, ali bi ga godinu dana držale po tri države članice, umjesto dosadašnjega polugodišnjega predsjedanja zemlje koja predsjeda i Europskim vijećem.

Zakonske odluke Europskoga vijeća bile bi podložne sudskome nadzoru Europskoga suda pravde, a ministra vanjskih poslova moglo bi se smijeniti odlukom Europskoga parlamenta ili sporazumom predsjednika Europske komisije i Europskoga vijeća.Odredbe koje se odnose na uzajamnu obranu Talijani bi prilagodili kako bi se naglasilo da suradnja na tome području mora biti u skladu s NATO-ovim odredbama.

Preoblikovanje preambule Ustava, kako bi se u njoj naglasilo kršćansko naslijeđe ujedinjene Europe, Talijani su ostavili za poslije.

Stojan de Prato

Pogledajte na vecernji.hr