Upozorenje HZJZ-a

Velika opasnost od toplotnog udara, pridržavajte se preporuka!

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Velika opasnost od toplotnog udara, pridržavajte se preporuka!
17.07.2015.
u 14:13
Toplotni val može biti opasan po život
Pogledaj originalni članak

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava na toplotni udar koji će proći Hrvatskom tijekom vikenda. Stoga je potreban pojačani oprez od izlaganja suncu u svim klimatskim regijama, jer se očekuje vrlo velika opasnost od utjecaja toplotnog vala na  zdravlje  ljudi,  što  može  izazvati sunčanicu,  prestanak reguliranja tjelesne temperature, pretjeranu vrućinu, grčeve, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti opasno po život.

HZJZ daje preporuke:

- pijte dovoljno tekućine i rashladite tijelo

- pijte redovito negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke ili samo za osvježenje u ustima rastopiti kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina možete izbjeći uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po jednu do dvije žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

 - izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito posebno osjetljivi na povišenu temperaturu djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)

- tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge, i sl. Djeci treba mokre ručnike stavljati na noge i ruke.

- nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.

- koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako biste izbjegli akumulaciju topline od tijela.

- jedite češće male i što tekućije obroke i hranu bogatu vodom. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. „smoothie“ ili spravite laganu juhu, koja će također organizmu vratiti izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

>> Crvena uzbuna: Čeka nas 'pakleni' vikend, temperature se penju i do 39 stupnjeva

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
17:35 17.07.2015.

Kakav toplotni val i kakav toplotni udar!? Zar hrvatske novine usred Hrvatske nemaju ustavnu obvezu izvještavati na hrvatskom jeziku o toplinskom valu i toplinskom udaru? Zar u hrvatskim medijima još ima onih kojima tzv. "srpskohrvatski" ni nakon 25 godina hrvatske samostalnosti nije ispario iz glave? Pa to je stravično.