U TISKANOM IZDANJU

Veliki intervju sa Zdravkom Marićem u Obzoru: Stopu PDV-a smanjit ćemo na 24 posto, za struju i više

Foto: VL
Veliki intervju sa Zdravkom Marićem u Obzoru: Stopu PDV-a smanjit ćemo na 24 posto, za struju i više
17.09.2016.
u 00:01
Ministar financija otkriva da je pripremio sve da porezna reforma počne od Nove godine
Pogledaj originalni članak

Zdravko Marić član je pregovaračkog tima HDZ-a s potencijalnim partnerima za sastavljanje Vlade i tehnički ministar financija koji visoko kotira i za novog šefa tog resora. Marić je i dalje nestranački čovjek i, zapravo, profesionalac u svom poslu.

U njegovu mandatu deficit proračuna smanjen je za pet milijardi kuna, a stabiliziran je i javni dug, koji je smanjen za 4,8 milijardi.

Zalažete se za niži PDV. Nećete od toga odustati?

Namjeravamo smanjiti opću stopu PDV-a za 1 postotni bod, ali dodatno, kad se za to ostvare uvjeti, odnosno kad stopa rasta BDP-a bude još viša. Pritom ćemo redefinirati dobra i usluge na koje se primjenjuje snižena stopa PDV-a. Kako bismo smanjili ulazne troškove i ojačali konkurentnost naših poljoprivrednika, a posebice obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, uvest ćemo sniženu stopu PDV-a na dobra i usluge koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno na sjeme, sadnice, gnojivo i stočnu hranu. Nadalje, radi snižavanja troškova gospodarstvu i kućanstvima, a posebice našim najugroženijim građanima, sniženu stopu PDV-a uvest ćemo i na određene komunalne usluge, a ponajprije na isporuku električne energije kako bismo smanjili visok regresivni učinak PDV-a na najsiromašnije građane.

>>Cijeli intervju pročitajte u prilogu Obzor tiskanog izdanja Večernjeg lista ili prelistajte u našem e-izdanju

U tiskanom izdanju Večernjeg lista donosimo i sljedeće priče:

>>Plenković će doći predsjednici s 82 potpisa zastupnika

>>Roditelji ne žele testove koje rade nastavnici pa ih plaćaju

>>Otkaz? Nije Cico kriv za sve. Što je s čelnicima koji ga sputavaju od početka?

>>Ron Howard: Znanost je puna bijesa, tjeskobe i sukoba i zaslužuje udarni termin

Foto: VL

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

ST
stefj
22:55 16.09.2016.

Ako birokracija opet krene tražiti povećanje plaća od 6%, ništa od obećanih smanjenja poreza. Treba namaknuti novac za gomilu uhljeba... Osim toga, ako dođe drugi ministar kulture pa ponovo krene nekontrolirano trpanje raznih udruga i sl. niti još 100 milijardi novog zaduženja neće pomoći... Inače, ne znam zašto nitko ne pokaže račune, gdje su nestali novci za mandata SDP-a. Nije to samo veći prihod od viših poreza i cijena energenata, tu je i 100 milijardi novog duga, a nema niti jedne investicije. Uz to je potrošen i sav novac namijenjen za sufinanciranje raznih projekata između ostalog potreban za povlačenje novca iz EU... Sve to isparilo, a čak nema niti jednog simboličnog kamena temeljca...

Avatar abakus
abakus
07:26 17.09.2016.

A u članku se, naravno, ne kaže da sve te promjene idu na račun ukidanja poreznih olakšica za djecu i uzdržavane članove obitelji. Tj. da će se roditeljima bitno smanjiti plaća i da taj minus u plaći ništa od predloženih Marićevih mjera neće ni približno nadoknaditi. Ukratko: Plaća će narasti ljudima bez djece, homo-parovima gdje obojica/obje rade, dok će ljudima koji imaju djecu i čiji je jedan supružnik nezaposlen strahovito pasti - i to tim više što imaju više djece. Ovo je direktan udar na obitelj i natalitet. Ali to naši bajni novinari, koji su uvijek u sprezi s politikom, naravno, neće reći. Oko jedne kape će tjednima na naslovnicama vrištati masni naslovi, ali oko jedne ovakve jezive mjere, kakvu nema ni jedna druga država u Europi (porezne olakšice na uzdržavane članove obitelji svugdje drugdje postoje i nikome ne pada ni na kraj pameti da ih ukine), o tome vlada muk. Sramota!

Avatar Cinco
Cinco
22:01 16.09.2016.

Šteta. Očekivalo se daljnje dizanje pdv-a i nastavak enormnog zaduživanja po uzoru na 6. najgoru vladu na svijetu.