vijeće

Veliki korupcijski slučajevi u Hrvatskoj nisu se spominjali

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Veliki korupcijski slučajevi u Hrvatskoj nisu se spominjali
25.09.2012.
u 17:19
Jednoglasno je prihvaćeno Izvješće o provedbi Akcijskog plana za suzbijanje korupcije. Članovima vijeća izvješće su predstavili glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan
Pogledaj originalni članak

Vijeće za provedbu borbe protiv korupcije jednoglasno je prihvatilo Izvješće o provedbi Akcijskog plana za suzbijanje korupcije, a predsjednik Vladimir Šeks ga je posebno pohvalio. Članovima vijeća izvješće su predstavili glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, a veliki korupcijski slučajevi u Hrvatskoj nisu se spominjali.

– DORH je dao veliki obol upravo kroz ostvarenje protukorupcijskih mjera u prevenciji i represiji koruptivnog kriminala, ali i organiziranog kriminala. Zato i ja glasujem za ovo izvješće – rekao je Šeks, a s njime se složila i bivša premijerka Jadranka Kosor koju je zanimalo jesu li istiniti medijski navodi da su Bajić i Cvitan bili pod političkim pritiskom ili pritiskom iz Europske komisije oko procesuiranja pojedinih osoba, što su oni demantirali. Zanimalo je Kosor i ima li napretka u suradnji s mađarskim pravosuđem oko ispitivanje svjedoka u aferi INA-MOL?

– Mađari još uvijek ne dozvoljavaju ispitivanje svjedoka, ali zakonske pretpostavke za to će se promijeniti kada Hrvatska uđe u EU – tvrdi Bajić.

Predstavljajući izvješće, glavni državni odvjetnik naglasio je da su u prvih osam mjeseci ove godine oduzeli protupravno stečene imovine vezane uz korupcijska djela u iznosu od pet milijuna kuna, 15 milijuna kuna iz slučajeva organiziranog kriminala te zamrznuli 70 milijuna kuna vrijednu imovinu koja bi mogla biti oduzeta ako se donesu osuđujuće pravomoćne presude.

Sudovi su, kaže Dinko Cvitan, u prvih osam mjeseci donijeli 226 presuda, od čega su 142 korupcijske afere, četiri presude bile su oslobađajuće, a samo jedna odbijajuća.

Dragutin Lesar podsjetio je Bajića i Cvitana da je ove godine u DORH stiglo 548 prijava za 548 osoba. Od toga su čak 383 prijave odbačene, a 165 prijava je ostalo na obradi.

– Postoje situacije u kojima stranka prijavljuje suca pojedinca, protivnu stranu i odvjetnika kao članove organiziranog kriminala. Kad se to odbije, onda se još prijave i drugi suci, pa i suci Vrhovnog suda. Oni to smiju raditi, ali to nema smisla. Točno je da imamo veliki broj odbačenih slučajeva, ali za dio predmeta vode se dokazne radnje. Izvesti nevinog čoveka pred sud najveća je strahota i zato sve dobro provjerimo prije pokretanja istrage – objasnio je Cvitan.

Glavni državni odvjetnik i ravnatelj USKOK-a nisu novinarima htjeli odgovarati na pitanja vezana uz aferu Fimi Media, odnosno vezu Božidara Kalmete s njom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.