Djeluju u Hrvatskoj

Veliki prior Vinko Lisec: Templari nisu tajno društvo

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
templari
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
templari
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
templari
05.01.2015.
u 13:10
Članovi naše bratovštine pod mačem prisežu na Bibliju da će promicati kršćanske vrijednosti
Pogledaj originalni članak

O malo kome je napisano toliko knjiga i ispričano toliko mitova te se pokušalo dešifrirati toliko misterija kao o templarima. O svemu tome, pa i o tome tko su članovi Hrvatskog viteškog reda templara, koji je osnovan 2006. godine kao izvorna hrvatska udruga templara, govori Požežanin Vinko Lisec, Veliki prior Hrvatskog viteškog reda templara i predsjednik udruge kojoj je sjedište u Požegi, gdje su templari boravili u 13. i 14. stoljeću.

Vinko Lisec je nakon mladosti i završene više komercijalne škole radio u Makedoniji i Njemačkoj. U Hrvatsku se vratio početkom Domovinskog rata i danas kao umirovljenik živi na relaciji Požega – Zagreb. S templarskom idejom susreo se još u mladosti, a želja da pristupi tom redu ostvarila mu se 2006. godine.

:: Kada je i kako utemeljen hrvatski viteški red templara?

Naš, Hrvatski viteški red templara O.S.M.T.H., odnosno Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani, začet je 23. travnja 2006. prvim službeno organiziranim obredom viteških prisega u Republici Hrvatskoj, koji je uime međunarodne templarske asocijacije O.S.M.T.H.U. (Universalis) predvodio Veliki templarski meštar brat Antonio Paris iz Rima. Obred je održan u kapeli dvorca Trakošćan, a u templarske Vitezove i Dame toga je dana promovirano desetak kandidata iz Hrvatske, među kojima sam bio i ja, kao prvi prisegnuti templarski vitez od Zagreba do Vukovara, te isto toliko kandidata iz Slovenije. Bitno je naglasiti da je Hrvatski viteški red templara, danas u rangu Velikoga priorata, izvorno hrvatska templarska organizacija koja je uspostavljena kao potpuno samostalna i neovisna, odnosno autonomna, te iznad sebe nema nikakvu nadležnu upravljačku strukturu na svjetskoj razini. Sa sličnim organizacijama u svijetu povezan je na partnerskoj razini.

:: U Hrvatskoj djeluje nekoliko templarskih organizacija. Koji su im ciljevi?

Za razliku od Hrvatskog viteškog reda templara O.S.M.T.H. koji predstavlja izvorno hrvatsku bratovštinu, u Hrvatskoj djeluje nekoliko templarskih organizacija koje ustvari predstavljaju ekspoziture inozemnih Velikih priorata. Uspostavljeni smo kao svjetovna, odnosno laička kršćanska ekumenska organizacija, a templarsko ime uzeli smo u sjećanje na časne srednjovjekovne templarske vitezove koji su bili prvi istinski branitelji kršćanstva i svoje živote svjesno ostavljali u borbi za Kristovu vjeru i Križ. Djelujemo kao Veliki priorat na prostoru cijele Hrvatske te u dijaspori, a osim kod nas, članove imamo i u BiH, Srbiji, pa čak i na Filipinima i u Australiji! Dvije su temeljne odrednice naše bratovštine. Prva je promicanje kršćanskih vrednota u svakodnevnom životu i kršćanski ekumenizam temeljen na činjenici da su srednjovjekovni templari, braneći hodočasničke putove prema Svetoj Zemlji i Jeruzalemu, branili cjelokupno kršćanstvo i to nas obvezuje javno zagovarati potrebu zbližavanja svih kršćana i svih kršćanskih crkava. Druga odrednica je simbolički očuvanje uspomene i svojevrsni povratak ove časne srednjovjekovne viteške tradicije u Hrvatskoj.

:: Kojeg su profila članovi vašeg reda?

Naš Veliki priorat nije postavljen kao društvo elita, niti smo tajno društvo. Mi djelujemo otvoreno i transparentno. Uz određena pravila i uvjete, pristup je omogućen gotovo svakom odraslom pojedincu koji zadovolji određene kriterije. Pritom je važno naglasiti kako su ravnopravni muškarci i žene. Svakako, naša stalna briga je unapređivanje intelektualne razine naših članova. Primjerice, nekoliko članova su doktori znanosti.

:: Kako se postaje članom vašeg reda?

Mi u našu bratovštinu ne pozivamo! Nas pronađu i javljaju nam se osobe u kojih je iskorak osobnoga viteštva i kršćanske časti dosegao potrebu ovakvog oblika "legalnosti". Oni prisegom na Bibliji, pod mačem priora, javno, u odrasloj dobi, potvrđuju svoju pripadnost kršćanstvu i spremnost da u društvu promiču kršćanske vrijednosti. Tradicionalni plaštevi i križevi koje nosimo blagoslovljeni su pa ih koristimo isključivo pri obredima templarskih prisega, u procesijama, u službenim prezentiranjima i sl., a nipošto kao dio folklora ili uzdizanja nad drugima.

:: Poznato je da su od srednjovjekovnog reda templara stasale brojne udruge i redovi, pa tako i masoni. Vaš ustroj dijelom podsjeća i na takve organizacije. Kakav je vaš odnos prema njima?

Na templarskom naslijeđu nastale su doista brojne organizacije. S jedne strane njihovo djelo poticalo je mnoge da nastave s tom herojskom tradicijom. S druge, budući da su povijesni vitezovi templari bili čuvari velikih tajni, od građevine i arhitekture do medicine i liječenja, nastojalo ih se zaštititi, odnosno skriti od konkurencije. Prema tome, sam globalni templarski pokret, poglavito od konca Drugog svjetskog rata, podijeljen je u nekoliko frakcija, i to u dobroj mjeri razdvaja globalni cilj templarstva XXI. stoljeća, iako su te frakcije i legitimne i ravnopravne. Temeljem te činjenice u znatnoj mjeri se razlikuju i njihovi pogledi i odnosi prema sličnim organizacijama pa tako i prema masonima. Neke su templarske organizacije i postavljene kao masonske. Druge su izrazito kršćanske tradicije i nemaju veze s tim organizacijama. Konkretno, O.S.M.T.H. nije postavljen na temeljima masonstva, već ima izrazito kršćanski karakter.

:: Hrvatski viteški red templara odan je Katoličkoj Crkvi, ali istodobno promiče ekumenizam s drugim kršćanskim crkvama.

Hrvatski viteški red templara čine članovi pretežno rimokatoličke vjeroispovijesti. No, to nije pravilo. U našu bratovštinu primamo članove svih kršćanskih crkava i upravo ta činjenica nedvosmisleno potvrđuje našu ekumensku opredijeljenost. Posljednje prisege naših članova održane su u katoličkim crkvama, čime nam je ukazana čast, ali i odgovornost.

:: Kakav je vaš odnos sa sličnim organizacijama u Europi i kolika je njihova snaga?

Za suradnju pažljivo biramo templarske organizacije koje su po profilu slične nama, koje su dokazano kršćanski i ekumenski ustrojene i kao takve u široj javnosti prepoznate, koje djeluju javno i transparentno i koje ne obmanjuju javnost "velikim tajnama" koje navodno "posjeduju". Odlično surađujemo s organizacijama iz više europskih država i često se posjećujemo.

:: Kao što rekoste, templari nisu samo bili hrabri vitezovi i redovnici koji su branili Kristov grob i hodočasnike na putu u Svetu Zemlju već su upijali najnaprednija znanja arapskog svijeta i donosili ih u Europu. Tako su razvijali arhitekturu i građevinu, medicinu... Ta njihova misija je manje poznata.

Da, templari su, kada nisu ratovali, čak u određenoj mjeri i "surađivali" s istaknutim dijelom arapskoga društva i prenosili najnaprednija znanja i tehnologije toga vremena. Osim medicine i tajni liječenja, tu se posebno ističu tajna znanja arhitekture i građenja koja su prenesena u Europu, a neka od njih i danas predstavljaju ljubomorno čuvanu tajnu užeg kruga čvrsto i tajno povezanih klasterskih grupacija (slobodni zidari i neki drugi). Neke od tradicija, poput liječenja posebnim travama, nastojimo opet oživiti u Hrvatskoj i ponuditi ih tržištu. Već imamo templarsko vino...

:: Jedna od vaših prepoznatljivih manifestacija je i Viteški dan templara u prigodi Jurjeva?

Prepoznali smo potrebu prezentiranja svoga postojanja širem hrvatskom puku. Radi toga, osim transparentno prikazanog djelovanja na stranici www.vitezovi-templari.hr, svako proljeće već pet godina zaredom, o blagdanu Sv. Jurja, zaštitnika vitezova i viteštva uopće, organiziramo manifestaciju Viteški dan templara u Požegi, kada se u svečanom mimohodu pojavljujemo u javnosti, odlazimo u posjet gradonačelniku i polažemo vijence pred spomenik palim hrvatskim vitezovima – braniteljima! Toga dana prate nas srednjovjekovne povijesne postrojbe i na taj način svojom opremom širem puku zorno prezentiraju templarski dio srednjega vijeka. Naš Veliki priorat redovito im organizira streličarski turnir (disciplina dugi engleski drveni luk iz XIII. i XIV. st.) na kojemu se nadmeću za poseban pokal. Postoje inicijative da se ta manifestacija premjesti u Zagreb, ali ćemo o tome tek odlučivati. U sadržaju Viteškog dana templara važno mjesto zauzima i Međunarodna templarska konferencija (2015. će biti peta) kojoj prisustvuju delegacije iz više europskih država raspravljajući o raznim važnim temama templarskoga pokreta. Te inozemne delegacije čine pripadnici različitih kršćanskih crkava i sve na kraju Viteškog dana templara nazoče ekumenskom susretu, svetoj misi u našoj katedralnoj crkvi.

>>U Bukovlju pronađeni temelji crkve u kojoj su stolovali templari

>>Templari slavili svoj dan

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar abraham73
abraham73
13:49 05.01.2015.

bit ce oni uskoro pometeni ko i ostali satanisti....

DU
Deleted user
15:33 05.01.2015.

mač i biblija i najsiromašnija županija... nedostaje Filip lijepi

Avatar Getrib
Getrib
18:36 05.01.2015.

Važno je da nisu na državnom proračunu.