'nisam bio dio protokola'

Velimir Bujanec: U Njemačkoj isključivo govorim kao novinar, a ne kao političar

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Velimir Bujanec: U Njemačkoj isključivo govorim kao novinar, a ne kao političar
01.03.2018.
u 10:09
Bujanec u priopćenju tvrdi da se radi o izmišljotini
Pogledaj originalni članak

Novinar Velimir Bujanec opovrgnuo je pisanje lista Frankfurter Rundschau koji je u utorak objavio da je biskupija Mainz u dogovoru s hrvatskim katoličkim misijama odlučila da se u njihovim prostorima više ne održavaju politički skupovi, između ostaloga i zbog Bujančevih nastupa. 

Bujanec u priopćenju dostavljenom Hini tvrdi da se radi o izmišljotini. "Nikada nisam nastupio niti javno govorio u nekoj od hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj, niti sam bio dio službenog protokola neke njihove manifestacije", napisao je. "U Njemačkoj isključivo govorim kao novinar, a ne kao političar jer to nisam – i to na poziv naših zavičajnih klubova – u velikim dvoranama koje se zakupljuju na komercijalan način", navodi se u priopćenju. 

U priopćenju Bujanec naglašava kako, neovisno o njemu, hrvatske katoličke misije ionako ne organiziraju političke skupove. Hina u utorak i srijedu nije uspjela dobiti komentar pisanja Frankfurter Rundschaua niti u biskupiji u Mainzu niti u Hrvatskom dušobrižničkom uredu u Njemačkoj, na koje se list poziva kao izvor informacije za odluku o tome da se u prostorima hrvatskih zajednica više ne održavaju politički skupovi. 

List navodi da je pomoćni biskup i generalni vikar biskupije u Mainzu o tome razgovarao s Ivanom Komadinom, dušobrižnikom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj i poručio mu da su "prostori zajednica koje se koriste hrvatskim jezikom duhovni centri i da ne bi trebali biti korišteni za političke svrhe. Posebice ako se pritom radi o zastupanju ekstremnih političkih svjetonazora". 

Frankfurter Rundschau napisao je da su u prošlosti u više navrata bili organizirani politički intonirani skupovi na kojima su, između ostalog, bili prikazivani filmovi koji relativiziraju holokaust, a na manifestacije su pozivani i kontroverzni aktivisti iz Hrvatske poput Velimira Bujanca.


Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 70

DU
Deleted user
10:22 01.03.2018.

Šprajca i Stankovića nahranite ordenjem i proračunskim sredstvima a Bujanca najbolje strijeljajte kao 45.

RE
reborn
10:51 01.03.2018.

Netko je otkrio toplu vodu i to pokušava servirati kao senzaciju. Hrvatske katoličke misije ionako ne organiziraju političke skupove, već tematska okupljanja Hrvata pri čemu su teme ono što je za hrvatsku zajednicu relevantno - na taj način je i Bujanec tamo sudjelovao, jer je imao za ponuditi relevantne informacije. Također, hrvatske katoličke misije ionako se ne bave ekstremizmima već normalnim i uravnoteženim temama kao ljubav prema čovjeku, obitelji, rodu i Bogu. Interpretacije prokomunističkih totalitarista kako se radi o ekstremnim temama samo pokazuju koliko je njihov mentalni sklop isključiv i udaljen od temeljnih vrijednosti svakog čovjeka.

FA
fake
11:20 01.03.2018.

Velimire, samo tako i dalje.Svakom tvojom emisijom otkrivamo djelić onoga što su kmečavci iz pašaluka krili skupa sa ovim našim domaćim izd....cama 45-50 godina.Toliko si toga otkrio da će ovi zavijati i kmečati još dugo, dugo.Evo ih i ovdje, to su oni koji su pljeskali dok je Hrvatska razarana ali bar znamo da se svaki dan bude iz noćne more sa spoznajom da se bude u Hrvatskoj a ne jugoslaviji.Levičari i ostali ljevičari na aparatima.