PREDSJEDNIK SRPSKOG DEMOKRATSKOG FORUMA

Veljko Džakula: Sa srpskim dodvoricama nema budućnosti

26.04.2009.
u 20:38
Pogledaj originalni članak

Veljko Džakula, lider Srpskog demokratskog foruma, već godinama kritizira aktualne političke predstavnike Srba u RH. Bilo je samo pitanje trenutka kada će se Džakula vratiti na političku scenu. Čini to osnivanjem – Demokratske partije Srba.

– Veliko je nezadovoljstvo Srba u RH jer njihovi politički predstavnici (SDSS) nisu uspjeli riješiti osnovna pitanja, stanarska prava, neisplaćene mirovine, obnovu infrastrukture, a ključno – zakazali su na neprovođenju Zakona o pravima nacionalnih manjina, koji lokalne uprave na terenu uopće ne provode i ne žele zapošljavati Srbe. A ono je ključno za povratak i reintegraciju Srba.

• Za vas je najveći problem to što Srbi svoje glasove daju uglavnom hrvatskim strankama?
– Analize pokazuju da je od ukupnog broja glasova Srba na državnim izborima njih 75 posto odlazilo SDP-u i HNS-u, strankama koje se negativno izjašnjavaju kada je riječ o stanarskim pravima i mirovinama građana srpske nacionalnosti, a ništa ne čine ni o problemu zapošljavanja. Na isti način kao i te stranke ponaša se i SDSS. Srbi uporno daju svoje glasove tim strankama u želji da HDZ izgubi vlast u Hrvatskoj, što je pogrešno.

• Zašto bi takva želja Srba bila pogrešna?
– Pitanje tko će biti na vlasti u Hrvatskoj treba rješavati većinski narod, to je njihova stvar. Srbi moraju shvatiti da se, dajući glasove SDP-u, HNS-u, SDSS-u, zapravo odriču svojih prava. Konkretno, Stanimirovićev SDSS u Vukovaru nikako nema snage provesti ni dvojezičnost.

• Vratili ste se s predizborne kampanje u Vojvodini, mnogo Srba izbjeglica doći će na glasovanje?
– Te glasove želi i SDSS. Treba reći da su brojke Srba navedene u službenome popisu stanovništva iz 2001. nerazmjerne stvarnim brojkama Srba birača, kojih je 10 do 20 posto više. U Pakracu je službeno 17 posto Srba, a zapravo čine 28 posto birača.

Ne mislim da će iz Srbije doći na glasovanje više od 5000-10.000 birača Srba.

• Prema HDZ-u ste manje kritični nego prema SDSS-u?
– Ne želim da HDZ bude dežurni krivac za sve srpske probleme u RH jer je zbog kukavičluka i oportunizma krivac i SDSS.

• Neće li DPS politički podijeliti srpsku zajednicu u RH?
– DPS-u nije cilj podijeliti srpsku zajednicu, nego da ona svojim glasom podrži političku stranku koja će javno pritisnuti vladajuće hrvatske stranke da se izjasne o ključnim problemima Srba. Pa neće valjda i dalje davati svoje glasove strankama koje čak nisu spremne ni javno govoriti o problemima Srba. Pupovac, Uzelac, Stanimirović i Gajica ne osiguravaju ravnopravnost Srba u Hrvatskoj. Dok Srbe u RH vode dodvorice, nema nama ravnopravnosti.

Pogledajte na vecernji.hr