Neplaćeni računi

Veljko Kajtazi: 'Vratite što hitnije 12 ispisane romske djece natrag u vrtić'

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Veljko Kajtazi
Foto: Facebook
Veljko Kajtazi
Foto: Facebook
Veljko Kajtazi
13.11.2019.
u 16:40
Prema Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma država pokriva roditeljski dio ekonomske cijene vrtića, a ostalo lokalna samouprava, tako da je vrtić za svu romsku djecu besplatan
Pogledaj originalni članak

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi zatražio je da se u što kraćem roku u dječji vrtić u Kotoribi u Međimurskoj županiji vrati 12 djece koja su 5. studenog ispisana jer Ministarstvo znanosti i obrazovanja kasni s plaćanjem svog dijela obveza.

Prema Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma država pokriva roditeljski dio ekonomske cijene vrtića, a ostalo lokalna samouprava, tako da je vrtić za svu romsku djecu besplatan. Država plaća 600, a Općina 1000 kuna po djetetu.

- To je samo jedna od manifestacija neprovedbe preporuka i strategija na terenu koje se donose na raznim razinama vlasti, a posljedice zakazivanja u provedbi strateških dokumenata najviše osjete krajnji korisnici, odnosno djeca i njihovi roditelji - rekao je Kajtazi i dodao da mu je u Ministarstvu rečeno da oni obveze redovno podmiruju dva puta godišnje, i da je od 2015. godine vrtiću uplaćeno 112.960 kuna.

Posljednji zahtjev iz rujna se obrađuje, pa će 28.800 kuna biti isplaćeno ovih dana. - Pozivam sve uključene da u što kraćem roku pronađu rješenje i djecu vrate u vrtić - rekao je Kajtazi. U Općini kažu da je odluka o ispisu išla prema svima, ne samo Romima, koji nisu platili vrtić dva mjeseca zaredom.

- Tako piše u ugovoru koji su roditelji potpisali s vrtićem. Ako se u roku dva mjeseca ne plati, dijete se automatski ispisuje. Mi nismo ispisali automatski, već smo dali dodatni rok. Roditelji koji su u međuvremenu platili, djecu mogu i dalje slati u vrtić - kaže nam zamjenik načelnika Roberto Ujlaki. Općina koja je osnivač vrtića nema, veli, novac za pokrivanje obveza države koja račune plaća svakih šest mjeseci. Predlažu stoga da Ministarstvo svoj dio pokriva mjesečno.

- Imali smo natječaj za zapošljavanje još jedne odgojiteljice, ali morali smo ga poništiti jer nema novca - veli Ujlaki. Načelnik Ljubomir Grgec kaže pak da će djeca, čim država plati svoj dio, moći ponovno u vrtić. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

DU
Deleted user
17:46 13.11.2019.

U bote: soma i 600 po djetetu, pa puta 10 po obitelji..... Ima se, hvala Bogu, za garave... A to kaj penzići koji su delali 40+ godina kopaju po smeću i skupljaju boce, nije bitno!

DU
Deleted user
16:58 13.11.2019.

kajtazi nema besplatno nije ovo negdasnja jna ..agresorska....podmirite racun pa neka djeca idu u vrtic ...treba delati....

DK
dkosi1
18:27 13.11.2019.

Zašto nebi opčina platila svima 1000kn zašto su hrvati diskriminirani u odnosu na rome, molim odgovor valda su dijeca jednaka i po toj osnovi SVIMA ILI NIKOME.