Zbog bolesti tražio prekid kazne

Veljko Marić na vlastiti zahtjev vraćen u zatvor

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Veljko Marić na vlastiti zahtjev vraćen u zatvor
04.04.2016.
u 18:55
Izvukli smo ga da ne umre u srpskom zatvoru gdje nije bio uopće liječen, a sad mu je u hrvatskom zatvoru stanje još gore, kaže Marijana Petir
Pogledaj originalni članak

Hrvatski branitelj Veljko Marić, osuđen u Srbiji na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina iz 1991., nakon više od četiri mjeseca boravka na liječenju u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu na vlastiti se zahtjev proteklog tjedna vratio u kaznionicu u Glini, bez obzira na svoje teško zdravstveno stanje.

Bolest uznapredovala

Smatra kako u Svetoošimunskoj ionako ne može dobiti adekvatno liječenje, pa mu je bolje biti u Glini gdje ima veću mogućnost komunikacije. A od studenog lani na Županijskom sudu u Sisku stoji neriješen zahtjev za prekidom kazne zatvora zbog liječenja u drugoj bolnici. O tome je jučer obavijestio i hrvatsku europarlamentarku Marijanu Petir.

– Nazvao me iz Gline i rekao kako u zatvorskom sustavu ne može dobiti adekvatnu zdravstvenu skrb za svoje stanje. Ima krvarenja i teško je bolestan. Izvukli smo ga da ne umre u srpskom zatvoru gdje nije bio uopće liječen, a sad mu je u hrvatskom zatvoru stanje još gore – rekla nam je jučer Marijana Petir.

Na liječenju je Marić od studenog bio u zatvorskoj bolnici, a 24. studenog predao je zamolbu za prekidom zatvorske kazne sisačkom Županijskom sudu.

Njemu je jako, jako loše. Govori mi i kako su u toj bolnici loši uvjeti za liječenje pa se zato i vratio u zatvor u Glini gdje su, po njemu, puno bolji uvjeti za boravak mada ga ondje ne mogu liječiti. U bolnici ga nitko osim mene nije mogao posjetiti. Smatra da ga se u Svetošimunskoj ne može adekvatno liječiti, a bolest je uznapredovala – govori nam Veljkova supruga Marijana Marić. Ističe i kako im nije jasno zbog čega već više od četiri mjeseca na Županijskom sudu u Sisku bez ikakve odluke stoji njegov zahtjev za prekidom kazne ili odobravanju liječenja u drugoj zdravstvenoj ustanovi.

Dugi pregovori sa Srbijom

– Tražili su u nekoliko navrata medicinsku dokumentaciju koja je poslana. No, nikakve odluke i dalje nema. Pa on samo traži adekvatno liječenje – dodaje Marijana.

Veljko Marić u lipnju je lani prebačen u Hrvatsku te od tada u zatvoru u Glini služi ostatak 12-godišnje zatvorske kazne na koju je u Srbiji osuđen zbog zbog ubojstva Petra Slijepčevića u Rastovcu 1991. Hrvatskoj je predan nakon dugih pregovora između dvije države. Uhićen je u travnju 2010. tijekom rutinskog prelaska srpsko-bugarske granice.

>> Veljko Marić stigao u Remetinec. Supruga: Sav trud se isplatio 

>> Veljko Marić: Nemojte me zaboraviti u Srbiji

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 57

SA
samograd
19:02 04.04.2016.

Marić je otet u srbiji i tamo osuđen ,sad je opet u našem zatvoru .Nije mi jasno jeli je Hrvatska priznala srpsku osudu i ne pušta Veljka na slobodu ?

JK
ja-kan
19:13 04.04.2016.

Kolinda prekini svoju sramotu i odmah pomiluj Veljka Marića.

KA
kajinx
19:23 04.04.2016.

Osuđen je na osnovu rekla kazala svjedokinje koja ga nije ni vidjela ni čula. Koja sramota da Hrvatskoj nije stalo do pravde. Ako nitko, Šešelj će ga osloboditi.