UHIĆENI SU?

VIDEO Internetom se širi snimka navodnih vojnika koji ne žele u rat, odmah je stigla kazna: 'Radi se o zastrašivanju'

Foto: Screenshot/Twitter
Navodno uhićeni vojnici u Rusiji
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
Ukrainian serviceman carries captured anti-tank grenade launchers at a former position of Russian soldiers in the village of Blahodatne in Kherson region
Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian tanks and military vehicles are seen at a road in Kherson region
Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian servicemen fire a mortar on a front line in Zaporizhzhia region
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
Ukrainian soldiers fires a round from a former Russian tank, in Bakhmut
21.11.2022.
u 11:38
Portal Pravda prenosi video s Tekegrama, na kojem se ističe kako je video navodno snimljen u Belgorodskoj oblasti te da prikazuje mobilizirane vojnike koji ne žele u rat s Ukrajinom
Pogledaj originalni članak

Na platformi Telegram objavljena je snimka koja navodno prikazuje uhićenje dvojice ruskih vojnika koji su odbili ići u rat. Na snimci se, tvrdi portal Pravda, prozivaju dvojica vojnika kojima istražitelj govori kako je protiv njih 16. studenog pokrenut kazneni postupak zbog nepoštivanja naredbe Kaznenog zakona Rusije.

Dvojnicu vojnika je potom, kako tvrdi taj ukrajinski portal, navodno uhitila vojna policija. Snimka prikazuje potresene vojnike, s lisicama kako ulaze u policijsko vozilo.  

Nema neovisne potvrde u autentičnost videa pa se ne može sa sigurnošću utvrditi niti kada, niti gdje je snimljen. Također, ne može se znati je li riječ o profesionalnim vojnicima ili onima koji su mobilizirani. Pravda navodi kako Telegram kanali ističu da je video snimljen u Belgorodskoj oblasti te da prikazuje mobilizirane vojnike.

Odvjetnik Maksim Grebeniuk kazao je, dodaje Pravda, kako nije bilo potrebe za uhićenjem na području vojne jedinice. On smatra da je uhićenje bilo "demonstrativno" i da je izvedeno s ciljem "zastrašivanja drugih".

VIDEO Zelenski iznio 'ukrajinsku formulu mira', obratio se na summitu G20: 'Rat se mora i može zaustaviti'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE.

POVEZUJE SE S 50-AK TVRTKI

Radi li se o paravanu? Nova direktorica 'šeikove' tvrtke je Ruskinja povezana s Hrvatskom

Tvrtka SBK ART registrirana je prije 11 mjeseci, 10. prosinca 2021. godine, kao tvrtka za kupnju i prodaju imovine. Osnivači su bili SBK Aktiv i SBK Uran i osnovana je s minimalnim iznosom za takve tvrtke – oko 1000 kuna, no 31. listopada – što je bio zadnji dan roka u kojem se moglo otkupiti imovinu Sberbanka, kompanije pod sankcijama u EU, ali samo uz dobivanje dozvole regulatora, što nije ni zatraženo – vlasnik postaje Saif Alketbi.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

PA
Pahor
16:41 21.11.2022.

Ovi rusi ko komšije, svaki svoju uniformu nosi , uzas

Avatar El Indio
El Indio
14:16 21.11.2022.

To mi poznato iz 90.tih...hoceju vjeliku drzavu i svi Rusi u jednoj drzavi...

DA
danijelrukavina4
12:08 21.11.2022.

Ova "specijalna vojna operacija" je sve samo ne "vojna operacija". Rusi su zaglibili u, od njihove strane pokrenutom, besmislenom ratu, iz koga ne znaju kako izaći. Već sada imaju čitav niz ratnih zločinaca. Jer kako inače nazvati vojne osobe koje se iživljavaju na nevinom civilnom stanovništvu. "Vojni ciljevi" su im isključivo energetska infrastruktura Ukrajine. A to je zato što im je "specijalna vojna operacija" propala. Pa se zato osvećuju na ukrajinskim civilima. Sa druge strane, imamo građane u Rusiji, neki dan sam pročitao, da nisu informirani o tome što se dešava u Ukrajini. Takve gluposti mogu objesiti mačku o rep. To je isto kao što su nijemci 45. govorili da nisu znali za logore. Moš mislit što nisu znali. Nisu htjeli da znaju. Isto kao što ni Rusi danas neće da znaju, što njihova vojska radi u Ukrajini, i što njihovi Surovitkini čine ukrajinskom stanovništvu. Zato svijet mora rusima reći, već sada. To što rade Surovitkin koji ratuje bez morala, što radi Prigožin, koji vrbuje osuđenike, što radi Solovjev i ekipa sa televizije u "goebelsovom stilu" je ratni zločin.