JAČA I BURA

VIDEO Mećava u Dalmaciji: Snijeg ponegdje napadao gotovo 10 centimetara

Foto: Matko Begovic/PIXSELL
Autori Vecernji.hr, Hina
01.02.2022.
u 07:33
Prema podacima DHMZ-a, slab snijeg pada i na varaždinskom i križevačkom području
Pogledaj originalni članak

Na samom kraju siječanj je kratkotrajno pokazao i svoje pravo zimsko lice, ali samo u nekim dijelovima Dalmacije. U noći s ponedjeljka na utorak tako je neke dalmatinske krajeve zabijelio snijeg i do 10 centimetara.

Bura je u stalnom jačanju, u Splitu su već izmjereni udari do 111 km/h prema službenim podacima DHMZ-a. Očekivano, temperature su najviše pale u planinama, ali i višim predjelima Zagore. Najviše snijega do 23 sata palo je u višim područjima imotskog područja, ponegdje 5 do 10 centimetara, javlja Dalmacija danas.

DHMZ-ova prognoza za danas

U unutrašnjosti danas promjenljivo oblačno, ujutro i maglovito, mjestimice uz kratkotrajne, slabe oborine na granici kiše i snijega, a poslijepodne sunčanije, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Prema podacima DHMZ-a, slab snijeg pada i na varaždinskom i križevačkom području.

Foto: DHMZ

Na Jadranu danas pretežno i djelomice sunčano, a još ujutro na jugu oblačnije, ponegdje moguće i uz kišu. Zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka, ponegdje i olujna bura i sjeverni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 1 i 6, na Jadranu od 7 do 12 stupnjeva Celzijevih.

HAK: Vjetar otežava promet

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, a na Jadranskoj magistrali između Senja i Sv. Marije Magdalene te na mostu dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle. 

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. U priobalju puše olujni vjetar. Ponegdje ima i magle. Na cestama u unutrašnjosti zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 7 sati. Vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na više cesta u Lici te u Gorskom kotaru i Dalmaciji.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektna linija Sumartin – Makarska te katamaranske linije: Vis – Hvar – Split, Ubli – Korčula – Dubrovnik, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split i Korčula – Hvar – Split. Na katamaranskoj liniji 9603, linija Jelsa – Bol – Split, katamaran će isploviti na relaciji Jelsa – Split bez uplovljavanja u luku Bol. Na liniji 604, Split – Vela Luka – Ubli, s polaskom iz Splita u 15 sati plovi trajekt "Lastovo" kojem je maksimalna visina garaže 3,80 metara te je prije ukrcaja potrebno provjeriti visinu kamiona.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.