Iz prve ruke

VIDEO Proveli smo dan sa studenticom iz Zagreba, evo koliko mlada osoba treba izdvojiti za osnovne troškove

VIDEO Proveli smo dan sa studenticom iz Zagreba, evo koliko mlada osoba treba izdvojiti za osnovne troškove
17.09.2024.
u 17:05
Da bismo dobili bolji uvid u svakodnevni život mladih, proveli smo dan s Martom Vučković, 23-godišnjom studenticom komunikologije, koja uz studij radi kao pripravnica.
Pogledaj originalni članak

Prema podacima Eurostata iz 2023. Hrvatska je jedna od 12 europskih zemalja s najboljom kvalitetom života mladih. Zavidna razina zdravstvene zaštite, javnoga obrazovanja, političke stabilnosti te osobne i ekonomske sigurnosti gotovo su nas izjednačile sa Švedskom, Finskom, Nizozemskom, Luksemburgom, Češkom, Poljskom, Austrijom, Slovenijom, Ciprom, Maltom i Estonijom.

Mladost je vrijeme kada bi čovjek trebao iskoristiti sav svoj potencijal na unaprjeđivanje svojega obrazovanja i razvoj različitih kompetencija. Da bismo dobili bolji uvid u svakodnevni život mladih, proveli smo dan s Martom Vučković, 23-godišnjom studenticom komunikologije, koja uz studij radi kao praktikantica u jednoj hrvatskoj tvrtki. Kako ona uspijeva balansirati između obaveza na fakultetu i poslu, a pritom voditi računa o svojim financijama, doznajte u videu.


Put do financijske neovisnosti

Postizanje financijske neovisnosti želja je većine mladih u Hrvatskoj, a do nje dolaze putem bogatoga radnog iskustva, pametnog planiranja i učenja o financijskom upravljanju. Martu smo ulovili baš kada se odlučila počastiti gotovim ručkom, novom haljinom i kavama u kafićima, no istaknula je da joj nije svaki dan takav i da troškovi variraju. Za kraj nam je odlučila ispričati i o svojoj mjesečnoj računici troškova, koja je dobar pokazatelj da se mladi mogu dobro snalaziti u planiranju svog budžeta.

Primjerice:

  • Stanarina: U većim gradovima, poput Zagreba, stanarina se kreće od 300 do 500 eura. Marta uspješno dijeli troškove s cimericom, a većina njezinih kolega stanuje u studentskim domovima, koji mjesečno iznose do 50 eura po studentu, što značajno smanjuje financijsko opterećenje.

  • Hrana: Mjesečni troškovi hrane iznose između 200 i 300 eura, a Marta je istaknula da pod tim podrazumijeva i pokoji odlazak u restoran ili kasnovečernju online narudžbu.

  • Prijevoz: Studenti imaju povlasticu korištenja povoljne mjesečne karte za javni prijevoz, a u trenutku pisanja članka mjesečna tramvajska karta za studente iznosi 13,27 eura, dok je ona koja uključuje prijevoz vlakom 26,54 eura. Oni, koji posjeduju automobile, često dijele troškove goriva s kolegama, čime dodatno štede.

  • Izlasci i društvene aktivnosti: Opće je poznato da mladi u Hrvatskoj uživaju u bogatom društvenom životu. Prosječni mjesečni trošak za izlaske, uključujući kino, kafiće i koncerte, prema Martinom iskustvu iznosi otprilike 50 do 100 eura, a mnogi koriste studentske popuste ili odlaze na besplatna događanja te tako štede barem na ulaznicama.

  • Obrazovni materijali: Mnogi fakulteti nude besplatne ili subvencionirane skripte i knjige, dok brojne kopiraone nude opciju printanja za studente po nižim cijenama.

O tome svjedoče i podaci istraživanja agencije Hendal iz 2020., prema kojima se među 500 ispitanih mladih u dobi do 30 godina, njih 39% izjasnilo da redovito štedi, a oko 70% navodi da su uglavnom, ili u potpunosti, financijski samostalni i da glavni izvor financijskih informacija dobivaju upravo od banaka. Upravo je Paket za mlade Zagrebačke banke pravi izbor za sve one koji žele napraviti korak prema financijskoj neovisnosti.

Paket za mlade

Zabin paket za mlade korak je bliže financijskoj samostalnosti uz brojne pogodnosti. Besplatan je do 25. godine života, a nakon toga samo 0,93 eura mjesečno do 29. godine života. Paket za mlade sadrži:

  • tekući i žiroračun s debitnim karticama

  • IziPay – najlakši način slanja i primanja novca bez naknade

  • studentima 550 eura na raspolaganju za potrošnju (dopušteno prekoračenje* do 150 eura i obročno plaćanje do 150 eura bez redovnog prihoda, kreditna kartica za mlade s limitom do 250 eura)

  • online bankarstvo m-zabu

  • podizanje gotovog novca debitnim karticama tekućeg računa i žiro računa u eurima na bankomatima UniCredit Grupe u inozemstvu bez naknade

  • bez naknade za obradu zahtjeva kod podizanja studentskih kredita

* Za 150 eura uz fiksnu kamatnu stopu 7,19% godišnje (EKS 8,87 %) i rok 6 mjeseci, ukupna kamata je 5,33 eura. EKS uključuje naknadu za vođenje tekućeg računa 1,59 eura mjesečno

Sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom bankom.

Pogledajte na vecernji.hr