ukrajina ga dobila od SAD-a

VIDEO Prve snimke korištenja kasetne municije: Oružja s dugom poviješću sakaćenja i ubijanja civila

Foto: telegram
Snimke kasetnog streljiva
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
21.07.2023.
u 11:43
Britanski Telegraph je objavio snimku korištenja kasetne municije za koju navodi kako je nastala na području Kupjanska, gdje su ruske trupe trenutačno u ofenzivi. No, druge snimke nastale su na drugim područjima, poput Donbassa i Bakhmuta.
Pogledaj originalni članak

U četvrtak su se na društvenim mrežama i telegram kanalima pojavile prve snimke koje jasno pokazuju korištenje novodobivenog kasetnog streljiva od strane ukrajinske vojske. Ovo oružje odjednom raspršuje "bombe" po površini tri puta većoj od nogometnog igrališta. Snimke njegova korištenja su objavili i ukrajinski i ruski telegram kanali.

Britanski Telegraph je objavio snimku korištenja kasetne municije za koju navodi kako je nastala na području Kupjanska, gdje su ruske trupe trenutačno u ofenzivi. No, druge snimke nastale su na drugim područjima, poput Donbassa i Bakhmuta.

VEZANI ČLANCI:

"Video likvidacije 'vojnog časnika' Mihajla Lučina, autora telegram kanala "Misha na Donbass", od strane vojnika 79. brigade na području Krasnohorivke", stoji u opisu još jedne snimke koju su objavili ukrajinski telegram kanali. Na snimci se vidi granatiranje klasičnom topničkom municijom na skupinu ruskih vojnika, a zatim napad kasetnom municijom na isto područje.

Mihajlo Lučin je bio zapovjednik jedinice s područja separatističke Donjecke Narodne Republike koji je vodio poznati telegram kanal s više od 20.000 pretplatnika, a za kojeg su i ruski izvori objavili kako je poginuo u akciji 20. srpnja. Njegove snimke s drona i iz akcija prenosili su najpoznatiji telegram kanali.

Washington Post je izvijestio jučer kako je kontroverzno oružje ispaljeno na ruske rovove koje usporavaju napredovanje vojske Ukrajine, citirajući visoke ukrajinske dužnosnike. To je bilo prvo službeno izvješće o upotrebi ovog oružja otkako su ga SAD ovog mjeseca počele slati u Kijev.

Video: Bjelorusija tvrdi da Wagner grupa vježba s trupama blizu poljske granice

"Kasetno streljivo koje isporučuje SAD "ima utjecaja" na rusku obranu dok Ukrajina traži zamah u svojoj oštroj protuofenzivi“, rekli su američki službeni izvori.

"Koriste ih na odgovarajući način", rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

"Učinkovito ih koriste i zapravo imaju utjecaj na ruske obrambene formacije i ruske obrambene manevre", dodao je, napominjući da su ukrajinske snage počele koristiti to oružje "u zadnjih tjedan dana". Iako je na telegram kanalima bilo informacija da su ga počeli koristiti prije tjedan dan, snimke koje to potvrđuju su se pojavile tek u četvrtak.

Odluka SAD-a da isporuči Ukrajini kasetno streljivo bila je vrlo kontroverzna s obzirom na to da je više od 100 zemalja potpisnice sporazuma koji zabranjuje njihovu upotrebu i proizvodnju. Ovo neselektivno oružje ima dugu povijest sakaćenja i ubijanja civila. Ukrajina je obećala da će ih koristiti samo u odgovarajućim područjima za protjerivanje neprijateljskih snaga, a ne u naseljenim područjima.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

KN
knox
12:55 21.07.2023.

Imate snimke kasetne municije sto ih je koristio ruski agresor jos od veljace 2022. Cemu sada takav clanak?! Piseta kao da su Ukrajici sada napali te jadne ruse iz vedra neba.

EJ
ejStef
13:32 21.07.2023.

Eh, Rusi koriste isto od početka invazije na Ukrajinu, a to se smije? Rusi smiju sve, a Ukrajinci koji se brane moraju sve po PS-u. Takvu tezu mogla je postaviti samo ruska propaganda... Pa sada možete vidjeti kako i za koga djeluju pojedini novinari ili mediji...

ST
struj
12:24 21.07.2023.

Rusi idite kući!