izum iz švedske

VIDEO Razvili prvu robotsku ruku, protezu kojom se upravlja mislima

Foto: Zoran Grizelj
Ivica Kostelić
29.11.2012.
u 08:58
Naša tehnologija pomoći će osobama s invaliditetom da kontroliraju te proteze gotovo na isti način kao i vlastite biološke ruke, uz pomoć vlastitih živaca i ostalih mišića – kaže znanstvenik Catalan.
Pogledaj originalni članak

Max Ortiz Catalan, znanstvenik s tehnološkog fakulteta Chalmers u Švedskoj, konstruirao je prve robotske proteze kojima se može upravljati mislima.

A pacijenti bez udova počet će ih ugrađivati već ove zime.

– Naša tehnologija pomoći će osobama s invaliditetom da kontroliraju te proteze gotovo na isti način kao i vlastite biološke ruke, uz pomoć vlastitih živaca i ostalih mišića. To je velik dobitak i za pojedinca i za društvo – kazao je Catalan.

Još od 1960-ih postojale su proteze kontrolirane električnim impulsima u mišićima. Nažalost, tehnologija za kontroliranje tih proteza nije evoluirala u većoj mjeri od tada. Na primjer, postoje vrlo napredne električne ručne proteze, ali njihova funkcionalnost je ograničena jer se njima teško upravlja.

– Svi pokreti moraju biti unaprijed programirani – kaže Catalan i dodaje:

– To je kao da imate Ferrari bez upravljača. Zato smo razvili novo dvosmjerno sučelje s ljudskim tijelom, zajedno s prirodnim i intuitivnim sustavom kontrole.

Videa o razvoju robotske proteze možete pogledati ovdje.

>>Nepokretni će mislima upravljati računalom, protezama i kolicima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LE
Leoness
09:13 29.11.2012.

super. sad nek smisle način kako pokrpat ozonske rupe, kako pročistit zrak, smanjit zagađenje....jer očito da se može, ako se hoće. ovaj primjer to zorno pokazuje