RAT NA BLISKOM ISTOKU

VIDEO Pogledajte slavlje u Sarajevu nakon iranskog napada na Izrael: Puštali pjesme i mahali zastavama

Foto: Telegram/Screenshot
VIDEO Pogledajte slavlje u Sarajevu nakon iranskog napada na Izrael: Puštali pjesme i mahali zastavama
02.10.2024.
u 09:55
Usprkos osveti Irana za ubojstva Ismaila Haniyeha, Hassana Nasrallaha i Abbasa Nilforoushana, Izrael ne posustaje. Vojska je danas izvijestila o novim napadima na Libanon
Pogledaj originalni članak

U noći s utorka na srijedu, Iran je na Izrael ispalio 200-tinjak balističkih projektila. "Željezna kupola", izraelski sustav protuzračne obrane, uspješno se nosila s većim dijelom napada, no neki projektili ipak su se probili do gradova. Diljem grada oglašavali su se alarmi, dok su građanima stizale poruke upozorenja koje su ih pozivale da se sklone na sigurno i budni čekaju daljnje upute.

Drugdje u svijetu, atmosfera je bila potpuno drugačija. U Gazi, Siriji, Iranu i Iraku, među ostalima, vijest o napadu na Izrael dočekana je s veseljem. Društvenim mrežama šire se snimke slavlja na ulicama Teherana gdje su ljudi pjevali, plesali i mahali zastavama. Predsjednik Irana Masoud Pezeshkian poručio je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da "Iran nije ratoboran, ali čvrsto se protivi prijetnjama. Ovo je samo dio naše moći, ne ulazi u sukob s Iranom" napisao je na X-u.

@vecernjilist Ispaljeno gotovo 200 raketa na Izrael, Iran prijeti! Hassan Haidar Diab u emisiji uživo, od 10 sati na našem portalu. #vecernji ♬ original sound - Večernji list

Na ulicama Sarajeva deseci su se okupili sa zastavama Palestine i BiH te puštali glasnu glazbu iz automobila, kao što se može vidjeti na snimkama podijeljenim na društvenim mrežama. Inače, u Sarajevu se kod Vječne vatre svakodnevno okupljaju prosvjednici i čitaju imena ubijene palestinske djece. Iranski napad slavio se i na ulicama Teherana, Bagdada, Bejruta, na Zapadnoj obali i u Gazi.

Usprkos osveti Irana za ubojstva Ismaila Haniyeha, Hassana Nasrallaha i Abbasa Nilforoushana, Izrael ne posustaje. IDF je u srijedu kazao da šalje više trupa preko granice u Libanon, među kojima su i oklopne jedinice. Potvrdili su i da su sinoć gađali mete Hezbollaha u Libanonu, a vatra i dim u jutarnjim satima bili su vidljivi i u Bejrutu.

VIDEO Slavlje u Sarajevu

Veleposlanik BiH u Teheranu Nijaz Čardaklija nešto ranije je neizravno iskazao razumijevanje za iranski napad na Izrael. "Koliko ja vidim Izrael je prevršio mjeru i ovo se više nije moglo trpjeti. Prvo atentat ovdje, zatim ubojstvo lidera Hezbolaha. Nije se moglo ni očekivati da će Iran prijeći preko toga", kazao je Čardaklija za "Dnevni avaz".

Bosna i Hercegovina u najnovijoj eskalaciji krize na Bliskom istoku pokazala je svu dubinu unutarnjih podjela koje postoje u toj zemlji. Mediji i javnost u dijelovima s većinskim hrvatskim i srpskim stanovništvom uglavnom su iskazivali solidarnost s Izraelom nakon napada terorističke skupine Hamas od 7. listopada prošle godine, dok je u područjima gdje su većina Bošnjaci bila jasno iskazana potpora Palestincima.

U Sarajevu je organizirano više propalestinskih skupova u organizaciji domaćih nevladinih udruga, ali i onih koje okupljaju državljane arapskih zemalja ili Turske, a školuju se ili rade u BiH. Nakon jednog takvog skupa u listopadu 2023. veleposlanica Izraela za BiH Galit Peleg iskazala je nezadovoljstvo činjenicom da propalestinski prosvjedi redovito isključuju svaku osudu Hamasova terorizma. "Ako podržavate Palestince zašto ne osudite Hamas", napisala je tada Peleg na X-u. Izrael diplomatski pokriva BiH iz Tirane.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 68

RA
Razbibriga
10:34 02.10.2024.

Tako su slavili oni maloumni u Gazi prošle godine 7.10 poslije pokolja....suze radosnice su postale suze jada i očaja.....batina ima dva kraja

PR
predragbabic1
09:54 02.10.2024.

ništo čudno. To su oni isti koju su navijali za Tursku protiv Hrvatske kada su igrali nogometnu utakmicu

EJ
ejStef
09:51 02.10.2024.

Ha, ha, BiH sekularna država...