UGROŽENA ŠKOLJKA

VIDEO Periska možda ne odlazi u povijesti? Hrvatski znanstvenici imaju sjajne vijesti

Foto: Aquarium Pula
VIDEO Periska možda ne odlazi u povijesti? Hrvatski znanstvenici imaju sjajne vijesti
22.09.2024.
u 17:04
Prvi pokušaji razmnožavanja periski u kontroliranim uvjetima počeli su tek nedavno, otkako je ta školjka kritično ugrožena
Pogledaj originalni članak

Odlične vijesti za Jadransko more i bioraznolikost u Hrvatskoj dolaze iz Aquariuma Pula gdje su ovog tjedna uspješno oplođene jajne stanice periski. Radi se o značajnom postignuću ako se u obzir uzme činjenica da plemenite periske nisu nikada uzgajane, pa se o njihovom životnom ciklusu ne zna mnogo.

Tri od šest odraslih jedinki po prvi su put ispustile veliku količinu jajašaca veličine 40 do 50 mikrona u četvrtak 19. rujna. Jajašca su zatim premještena u bazene u kojima se nalaze druge periske kako bi se potaknulo ispuštanje muških gameta. Već dan kasnije, zaposlenici akvarija uočili su oplođene jajne stanice, čiji će razvoj pažljivo pratiti.

Iz Aquariuma objašnjavaju da su plemenite periske dvospolci koji dosežu spolnu zrelost između prve i druge godine života, to jest kada dosegnu duljinu od otprilike 10 cm. U prirodi se počinju mrijestiti u kasno proljeće kada se more zagrije. U pulskom akvariju zato su kontrolirano počeli povisivati temperaturu u intervalima od 1 stupnja Celzijevog tjedno. Ispuštanje gameta zabilježeno je na temperaturi od 24 °C.

Prvi pokušaji razmnožavanja periski u kontroliranim uvjetima počeli su tek nedavno, otkako je ta školjka kritično ugrožena. Iz Aquariuma Pula ističu kako još ni jedna institucija na svijetu nije uspjela zatvoriti životni ciklus plemenite periske u uzgoju. Uspješno su uzgojene tek pediveliger ličinke veličine 120 mikrona koje predstavljaju posljednju fazu planktonske ličinke prije preobrazbe u sjedilačku fazu.

VIDEO Proces oplođivanja jajašaca plemenite periske

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: VL
Rezolucija Zemlja pasica

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TO
Tomi0713
18:42 22.09.2024.

Barem nesto pozitivno

LE
Levanto
19:09 22.09.2024.

Sićan se da je bilo godina kad ni bilo zubataca. Bar deset godin. Bili su nestali i kanjci, a sad ih opet ima. Interesantno je to more. Odjednom se pojave nestale vrste posvuda.