NAPAD NA TEHERAN

VIDEO Hassan Haidar Diab: Izraelski mediji rugaju se ovoj anemičnoj reakciji, Netanyahu nije postigao najavljivane ciljeve

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Hassan Haidar Diab i Petra Maretić Zonja
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Hassan Haidar Diab i Petra Maretić Zonja
Foto: MAJID ASGARIPOUR/REUTERS
A general view of Tehran after several explosions were heard, in Tehran
Foto: MAJID ASGARIPOUR/REUTERS
A general view of Tehran after several explosions were heard, in Tehran
Foto: Pixsell
26.10.2024.
u 15:37
Dok se sukobi nastavljaju u Libanonu i Gazi, a nestabilnost na Bliskom Istoku ne jenjava, analitičari predviđaju da će se odnos snaga između Irana i Izraela, barem privremeno, stabilizirati.
Pogledaj originalni članak

Nakon višemjesečnih napetosti između Izraela i Irana, napad koji je Izrael rano jutros izveo na iranske vojne ciljeve privukao je pažnju cijelog svijeta. Iako su izraelski dužnosnici, predvođeni premijerom Benjaminom Netanyahuom, proteklih tjedana najavljivali snažan odgovor zbog napada Irana 1. listopada, analitičari tvrde da najnoviji izraelski napad nije ostvario najavljeni učinak.

Hassan Haidar Diab, dugogodišnji novinar Večernjeg lista i stručnjak za Bliski istok komentirao je da, unatoč izraelskim tvrdnjama o uspješnom napadu, iranski izvori navode kako nisu pretrpjeli značajnu štetu. „Izraelci su možda pogodili nekoliko vojnih skladišta i lokacija iranske vojske, ali nisu postigli ono što su najavljivali. Niti su ciljali iranska naftna postrojenja niti nuklearne objekte, što bi za Iran predstavljalo ozbiljan udarac,” kaže Diab.

Diab naglašava kako je razlog za to dijelom i utjecaj Sjedinjenih Američkih Država, koje u ovom trenutku nisu spremne na ozbiljniju eskalaciju s Iranom, posebno s obzirom na predstojeće američke izbore. „Netanyahu već desetljećima želi uništiti iranski nuklearni program, no, ovaj put nije mogao računati na potporu SAD-a u toj mjeri,” dodaje Diab, sugerirajući da izraelski premijer nije imao dovoljno resursa da izvede napad šireg opsega.

Iranske vlasti, s druge strane, tvrde da napad nije izazvao ozbiljnu štetu. Prema Diabovim riječima, Teheran sada smatra kako nema potrebe za daljnjim odgovorom, što bi moglo dodatno smiriti tenzije u regiji. „Iran je pretrpio određenu štetu, ali izraelski udar nije poremetio njihove ključne infrastrukture, a Iran nije osjetio ozbiljan udarac na svoju ekonomiju,” komentira Diab.

Izraelski mediji od ranog jutra propituju učinkovitost napada i kritiziraju premijera što nije iskoristio priliku za veći udar na Iran. „Izraelski mediji rugaju se ovoj anemičnoj reakciji i govore kako je Netanyahu propustio priliku koja mu se ukazala da ozbiljno oslabi iransku vojnu moć,” ističe Diab, zaključujući kako trenutna situacija sugerira da će tenzije između Irana i Izraela vjerojatno splasnuti, barem do završetka američkih izbora.

Dok se sukobi nastavljaju u Libanonu i Gazi, a nestabilnost na Bliskom Istoku ne jenjava, analitičari predviđaju da će se odnos snaga između Irana i Izraela, barem privremeno do američkih izbora, stabilizirati. 

>>> VIDEO Pogledajte trenutak kada su Izraelci napali Iran

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 55

DA
darko122
16:48 26.10.2024.

Izrael je kirurškim pogotcima pokazao iranskom vodstvu što može, dajući im mogućnost da se pred svojima opravdaju i kao obranili smo se i ne krenu sa odmazdom.Ako Iran krene u odmazdu, biti će bio jednom jedan Iran, na žalost.

BJ
bjmaro
17:18 26.10.2024.

HHD je poput onog “doktora” koji je rekao “dobro da sam pao razred,barem sam utvrdio gradivo”

Avatar Idler 3
Idler 3
16:58 26.10.2024.

Iztael je već dobrano načel Hamas, a i Hizbule su već "obilježeni" onim eksplozivnim SMS porukami...zakaj bi se preforsiravali ?