VUKOVAR

Vijeće srpske manjine uputilo prigovor Ministarstvu uprave

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Vijeće srpske manjine uputilo prigovor Ministarstvu uprave
07.11.2013.
u 15:37
"Smatramo da su usvojenim Statutom suspendirana prava koja je u pogledu upotrebe maternjeg jezika i pisma imala srpska nacionalna manjina"
Pogledaj originalni članak

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara donijelo je danas jednoglasnu odluku da na adresu Ministarstva uprave zatraži nadzor zakonitosti statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta grada Vukovara.

– Smatramo da su usvojenim Statutom suspendirana prava koja je u pogledu upotrebe maternjeg jezika i pisma imala srpska nacionalna manjina i koja su nam i Statutom iz 2009 godine bila omogućena. Nakon ovoga kršenja prava Vijeće je moralo reagirati, a to nam omogućuje i zakon, rekao je predsjednik Vijeća Đorđe Macut.

Dodao je i da u Vijeću očekujemo da na sličan način reagira i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo kao i Ured državne uprave Vukovarsko – srijemske županije jer je, kako ističe, jasno kako je usvojeni Statut grada Vukovara u suprotnosti s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Kaže i kako Vijeće nema ništa protiv odluke da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta te da njihov prigovor ide samo u smjeru onemogućavanja korištenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma u svakodnevnoj upotrebi.

– Srpska nacionalna manjina i dalje je otvorena za sve razgovore kako bi se donio Statut koji bi zadovoljio sve strane. Treba znati i da smo mi mišljenja da ne želimo insistirati da i mjesta vezana za Domovinski rat nose dvojezične natpise. Mi ne želimo potezati to pitanje niti zadirati u bilo čija prava i osjećaje. Isto to očekujemo i od drugih kada je riječ o srpskoj nacionalnoj manjini, rekao je Macut.

U Vijeću su i dalje mišljenja da bi suspendiranje prava zajamčenih iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina značilo i otvaranje Pandorine kutije koja bi se odrazila na cijelu Hrvatsku jer bi tada bila suspendirana prava i drugih nacionalnih manjina.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PE
pejok
17:10 07.11.2013.

Da li se itko bori za bolje sutra