Sedam dana boravka

Vinkovačke učenike oduševila gostoljubivost na Tahitiju

Foto: Miroslav Flego/VLM
Vinkovačke učenike oduševila gostoljubivost na Tahitiju
18.06.2013.
u 19:22
Učenici vinkovačke Zdravstveno-veterinarske škole sudjelovali su u međunarodnom projektu na Tahitiju
Pogledaj originalni članak

U sklopu programa Leonardo da Vinci Agencije za mobilnost, dvojica učenika – Mislav Kovačević i Leo Matak te dvoje djelatnika – Vlatka Vujčić i Josip Šuker iz Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrija Štampar iz Vinkovaca ovog su mjeseca posjetili škole partnere u projektu s Francuskom Polinezijom.

Osim vinkovačkih učenika i nastavnika, mobilnost su odradili i ostali partneri u projektu – Srednja poljoprivredna škola iz Lanškrouna i poljoprivredna tvrtka iz Lanškrouna u Češkoj Republici, tako da je u ovoj mobilnosti bilo 13 sudionika.

Tijekom sedam dana boravka na otocima Tahiti, Raiatea i Tahaa, posjetili su gradonačelnike mjesta u kojima su boravili, primio ih je i ravnatelj tamošnje agencije za obrazovanje, a susreli su se i s državnim tajnikom Republike Francuske koji je u to vrijeme posjetio otok Tahaa. Svuda su srdačno dočekani, a posebice su bili oduševljeni toplinom i susretljivošću tahićanskoga stanovništva te njihovim prijateljskim i neposrednim odnosom prema gostima iz Europe. Pokazali su svoju tradiciju i kulturu u pjesmi i plesu, Česi i Hrvati kuhali su sa svojim domaćinima u tahićanskoj pećnici (kruh od banane, slastice od Europljanima egzotičnoga voća), degustirali su voće i povrće kojega nema u Hrvatskoj, sudjelovali su u tradicionalnim igrama, a muški dio družine okušao se u ratničkom plesu haka.

Prilikom svakog posjeta dobili su tradicionalni cvjetni vijenac oko vrata ili ogrlicu napravljenu od školjaka. Najzanimljivije je bilo druženje s učenicima iz škola partnera, CJA Raiatea i Tahaa, koji su gostima prezentirali svoje vještine izrade lokalnih glazbenih instrumenata i namještaja, prerada bambusa, ekološki uzgoj hrane i kuhanje. U objema školama učenike potiču na poštivanje i održavanje polinezijske tradicije i tahićanskoga jezika, tako da su svi učenici vični sviranju tradicionalnih instrumenata i izvođenju tradicionalnih plesova i pjesama.

– U sklopu projekta obišli smo ekološku farmu za uzgoj voća i povrća, plantažu vanilije i naučili sve o uzgoju kokosa. Informacije o uzgoju vanilije i kokosa bile su nam posebno zanimljive jer smo iz prve ruke saznali sve o sadnji tih biljaka, sazrijevanju, nametnicima, održavanju i njihovoj upotrebi u svakodnevnom životu. Noćili smo u bungalovima obiteljskih pansiona i na motuu – malom otoku načinjenom od koralja, pijeska i vapnenačkih stijena, gdje od vegetacije prevladavaju kokosove palme. Motui su karakteristični za Francusku Polineziju tako da je svaki veći otok okružen nizom motua. Nakon sedam dana provedenih s našim domaćinima i predstavnicima škole iz Češke Republike, osmi smo se dan oprostili s njima i ranim jutarnjim zrakoplovom krenuli prema Los Angelesu i Parizu. S nestrpljenjem očekujemo novi susret ove jeseni u našim Vinkovcima – kaže Vlatka Vujčić, jedna od sudionica ovog zanimljivog dalekog putovanja

>>Branitelji, amateri-arheolozi prikupljaju baštinu i daju je muzeju

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.