'Hrvatska izumire'

Vinkovački Kinezi podržali akciju HRAST-a!

Foto: Miroslav Flego
Hrast
Foto: Miroslav Flego
Hrast
18.01.2014.
u 18:42
Zanimljivo je da su se vinkovačkom skupu pridružilo i nekoliko obitelji Kineza koji žive u Vinkovcima.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska demografski izumire, nalazi se na pragu demografskog sloma. Svi pokazatelji demografskih struktura i procesa izrazito su negativni. Svake godine prosječno se 10 000 djece rodi manje nego što ljudi umre. Svake godine nekoliko tisuća ljudi, uglavnom mladih, napušta Hrvatsku. Dobna struktura ukazuje na duboku starost stanovništva Hrvatske. Mladih je sve manje i manje. Između posljednja dva popisa broj stanovnika u Hrvatskoj smanjen je za otprilike 150000. Samo u 2012. broj stanovnika u Hrvatskoj smanjen je za 13 857 osoba. Podjednaka je situacija i u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je 2012. završila u minusu od 1.424 osoba - rečeno je danas u vinkovačkoj pješačkoj zoni gdje je HRAST - pokret za uspješnu Hrvatsku koji je nedavno osnovan i u Vinkovcima i ovom akcijom, koja se istovremeno odvija u svim dijelovima Hrvatske želi ukazati na neodrživost postojećeg stanja u kojem država ne vodi dovoljno računa o demografskoj problematici.

Iz HRAST-a podsjećaju kako sve znanstvene projekcije predviđaju nastavak izrazito negativnih trendova u slučaju zadržavanja postojećih, ali nedovoljnih mjera populacijske politike, krajnji je čas da Hrvatska demografsko pitanje uzdigne na stratešku nacionalnu razinu. Demografsko pitanje mora postati pitanje nacionalne sigurnosti, pitanje opstojnosti hrvatske države na najvišoj institucionalnoj razini.

"Pretvorimo minus u plus"

- Demografska politika svakako bi dobrog 'saveznika' mogla imati u mentalitetu hrvatskog naroda koji je naklonjen općeljudskim vrijednostima poput braka i obitelji, a što je bilo jasno vidljivo na prošlom referendumu o ustavnoj definiciji braka. No, Vlada RH ne samo da pokazuje potpuno nerazumijevanje važnosti ovog pitanja i njegove povezanosti s razvojem gospodarstva, već nametanjem svoje ideologije želi promijeniti mentalitet hrvatskog naroda čime se narušava mogućnost demografske obnove. Vlada se bavi Zakonom o životnom partnerstvu čime direktno ignorira demokratsku volju naroda izraženu na referendumu, ukinula je Ministarstvo obitelji a demografsku politiku niti ne spominje. HRAST – pokret za uspješnu Hrvatsku poziva sve kreatore državne politike da shvate navedeni problem i da ga postave na stratešku razinu prioriteta rješavanja. Potrebno je potpuno redefinirati postojeću populacijsku politiku s parcijalnim mjerama i rješenjima te žurno definirati sveobuhvatnu strategiju demografskog oporavka Hrvatske temeljenu na znanstvenim spoznajama. U pitanju je budućnost naše djece! - rekao je u Vinkovcima rekao je Krešimir Landeka, predsjednik Vukovarsko-srijemske podružnice HRAST-a.

HRAST predlaže i neke mjere koje bi pomogle da "Pretvorimo minus u plus" poput poboljšanja uvjeta za mlade obitelji i obitelji s više djece, usklađivanje obiteljskog života i rada, direktna financijska pomoć za svako rođeno dijete i sustavne medijske kampanje u svrhu promocije obitelji i roditeljstva. Zanimljivo je da su se vinkovačkom skupu pridružilo i nekoliko obitelji Kineza koji žive u Vinkovcima.

>>Hrast: U tri godine nestao grad veličine Varaždina

>>Hrast: Nismo jedini koji podržavaju 'U ime obitelji'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

BA
Bananaman
20:02 18.01.2014.

Dosla hrvatska delegacija u posjet kini, pitaju kinezi kolko vas hrvata ima ?? 4.5 miliona odgovaraju nasi, pa sta niste svi dosli kad vajs je samo Tolko???

XA
xaron
19:03 18.01.2014.

Sad smo spašeni. Kinezi su sa nama.

Avatar tajar
tajar
19:50 18.01.2014.

Hrastovaca i Kineza miljun tristo i nesto tisuća!