RAZGOVOR

Više od novih izbora treba nam iskren koalicijski partner

10.02.2002.
u 00:00
* Loša ili nestabilna vlast može biti skuplja od prijevremenih izbora * HNS se u Zagrebu ponaša kao oporba
Pogledaj originalni članak

Nakon što je Milan Bandić izgubio gradonačelničku fotelju u javnosti su se pojavila nagađanja tko bi ga mogao zamijeniti. Kao njegov nasljednik spominje se i četrdesetdvogodišnji diplomirani politolog iz Zagreba Ivo Jelušić, koji trenutačno obnaša dužnost predsjednika zagrebačkog Gradskog odbora SDP-a. Jelušić je aktivan u toj stranci od njezina osnivanja, kao suvlasnik i jedan od direktora privatne tvrtke Jelušić je ekonomski neovisan političar. S njim razgovaramo o radu zagrebačke izvršne vlasti i problemima koji su se pojavili među glavnim koalicijskim partnerima SDP-a i HNS-a.

Mediji su vas isturili kao mogućeg Bandićeva nasljednika. Jesu li u pravu?

- Nisam sklon takvom rješenju, a u SDP-u se i nije službeno razgovaralo o potencijalnom kandidatu za gradonačelnika niti SDP ima službenog kandidata. O konkretnim imenima dopustite da najprije razgovaramo u stranci, a tek onda u medijima. U dogovoru između gradskog i državnog rukovodstva SDP-a sigurno će se postići jedinstveno i kvalitetno rješenje.

U krizi od početka

Sve se češće spekulira i o prijevremenim izborima u gradu Zagrebu. Kako gledate na takvu mogućnost?

- Jedna od mogućih varijanata razvoja događaja su i prijevremeni izbori. Oni su mogući i prijeko potrebni samo ako se ne postigne kvalitetan dogovor s koalicijskim partnerom HNS-om. SDP se ne zalaže za prijevremene izbore jer je na prošlim izborima u Zagrebu pobijedio i ima 40 posto zastupničkih mjesta u Skupštini. SDP-u ne trebaju novi izbori, ali nam treba stabilan, odgovoran i iskren koalicijski partner. Nažalost, dosadašnja suradnja u sklopu postojeće koalicije često je odudarala od uobičajene i poželjne. SDP nije za izbore, ali neće ih niti izbjegavati budu li potrebni, jer vjerujemo da imamo potporu veću od prošlogodišnje.

Ankete, međutim, pokazuju da građani nisu skloni prijevremenim izborima jer vjeruju da su nepotreban trošak?

- Izborima građane ne treba niti plašiti niti zabavljati. Ne treba ih održavati reda radi, da se narod zabavlja izlaskom na biralište. Ali, građane ne treba niti plašiti izborima jer su oni legitiman čin izražavanja građanske volje. Jedan od argumenata protiv prijevremenih izbora je i trošak koji oni donose. Sigurno je da izbori stoje novca, ali to nikad ne smije biti jedini kriterij prema kojemu će se ocjenjivati njihova svrshishodnost i potreba. Mnogo više od troška propitivanja volje građana može stajati nestabilna ili vlast koja ne funkcionira.

Ima mišljenja da su novi izbori jedini način da se Milan Bandić vrati na vlast u Zagreb?

- Ako i bude prijevremenih izbora, oni se neće dogoditi zato što je Milan Bandić podnio ostavku na mjesto gradonačelnika, nego zato što kriza u funkciniranju koalicije postoji gotovo od samog početka i samo je kulminirala njegovim odlaskom.

HNS, međutim, za nesporazume optužuje SDP?

- SDP se i u gradu Zagrebu i na državnoj razini ponaša odgovorno i svjestan je toga da je na vlasti. Predstavnici nekih stranaka, pa i HNS-a u Zagrebu, ponašaju se kao da su još u oporbi. Mnogima kao da sjedenje na mjestima gdje se odlučuje više služi za to da dobiju informacije i poslije toga na konferencijama za novinare istupaju u interesu svoje stranke bez obzira na to kakve to posljedice ima na koaliciju, vlast uopće, pa i grad u cjelini.

Zagreb ne može sam sagraditi 18.000 stanova

Posljednji nesporazum dogodio se zbog povjerenstva koje je osnovano s namjerom da istraži Čačićeve izjave kako je gradska vlast korumpirana.

- Nažalost, ponašanje našeg koalicijskog partnera i nakon ostavke Milana Bandića nije bilo na tragu iskrene suradnje. Na zajedničkom klubu SDP-a i HNS-a nudili smo HNS-u da zajedno donesemo odluku o osnivanju povjerenstva koje bi ustanovilo moguće nepravilnosti u procesu stambeno poticane gradnje. Kontrole nikad nema dosta, a pogotovo ne skupštine i tijela kojemu je jedna od funkcija kontrola rada Poglavarstva i gradske uprave, koja je posebno potrebna kada se u javnosti stvara dojam da korupcija postoji. U takvoj situaciji ništa nije logičnije nego osnovati povjerenstvo koje će ispitati moguće korupcije i pogrešan rad. HNS to iz nama nerazumljivih razloga nije prihvatio i dogodila se apsurdna situacija da su na skupštini sve odluke donesene gotovo jednoglasno, osim te o istražnom povjerenstvu.

Može li grad Zagreb sagraditi 18.000 stanova, koliko je stiglo molbi za tzv. Čačićeve stanove?

- Grad Zagreb ima obvezu osigurati zemljište i nastojat će tu obvezu ispuniti. Grad za to ima snage i to se od njega očekuje. Grad, međutim, ne može sam sagraditi toliko stanova, ali to i nije sastavni dio projekta.

Koji je, prema vašem mišljenju, osnovni problem grada Zagreba?

- To je, bez sumnje, naslijeđena loša gospodarska i socijalna situacija, a ponajprije visoka nezaposlenost. Svi ostali problemi izravno su ili neizravno posljedica toga. Razina komunalnog standarda u gradu te nizak standard građana posljedica su zastoja u razvoju gospodarstva, koji postoji više od deset godina i koji je rezultirao enormnim brojem nezaposlenih. Državna i gradska uprava moraju svojim odlukama i ponašanjem otvoriti prostor za razvoj gospodarstva i stvoriti odgovarajuće pretpostavke za to jer, nažalost, za vladavine HDZ-a ti su procesi bili obrnuti.

Razgovarala Ljubica Gatarić

Pogledajte na vecernji.hr