NOVO ISTRAŽIVANJE

Znanstvenik konačno razriješio dilemu o pravilu 'pet sekundi' i hrani s poda

Foto: Thinkstock
hrana s poda
Foto: Thinkstock
Hrana
15.03.2017.
u 15:21
Većina nas ovog se pravila drži, ne zbog znanstveno utemeljenih higijenskih činjenica, već zbog jednostavnog optimizma (nećemo valjda baciti taj slastan odrezak samo zato što nam je pao iz tanjura?)
Pogledaj originalni članak

Jeste li upoznati s pravilom '5 sekundi'? Naime, ono nas uvjerava kako je hrana koja padne na pod sigurna za pojesti ako je s tog poda pokupite za najviše 5 sekundi.

Većina nas ovog se pravila drži, ne zbog znanstveno utemeljenih higijenskih činjenica, već zbog jednostavnog optimizma (nećemo valjda baciti taj slastan odrezak samo zato što nam je pao iz tanjura?)

Novim istraživanjem, piše Metro, znanstvenici su otišli korak dalje i potvrdili sve naše sumnje.

Stručnjak za bakterije i grinje, profesor Anthony Hilton sa sveučilišta u Astonu, kazao je kako je nemoguće da hrana pokupi loše bakterije nakon samo par sekundi provedenih na podu.

Dobar test je vidjeti je li hrana naočigled prljava, a ako nije, tvrdi Hilton - pa pojedite ju!

Ipak, valja biti oprezan - nisu sve površine na koje padne hrana jednako čiste, pa time i jednako bezopasne.

Primjerice, tepisi često sadrže više grinja i bakterija koje mogu doći u kontakt s hranom.

>> Lagali su nam. Sve što znamo o higijeni pogrešno je!

>> Dignemo li hranu s poda u roku od pet sekundi, možemo je pojesti? Evo odgovora

SIGURNOST GRAĐEVINA

Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada

"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.