šok 3

Vještačenje napada na Miljuša radit će se nakon 2 i pol godine

Foto: Arhiva VL-a
dušan miljuš (1)
Foto: 'Jurica Galoic/24sata'
'29.09.2008.,Zagreb - Hrvatsko novinarsko dru\\u009Atvo (HND) odrzalo je miran prosvjed kod Kamenitih vrata kojim je podsjetilo vlasti da jos uvijek nisu pronadjeni krivci za pokusaj ubojstva novinara
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
meandar, specijalci (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
meandar, specijalci (1)
Autori sk/VLM, lk
23.12.2010.
u 12:08
Privedeni su Đorđe V., braća Goran V. i Petar V. te Darko D. Policija je tražila da se provedu biološka i daktiloskopska vještačenja, što je sud odobrio
Pogledaj originalni članak

Četiri osobe koje su u srijedu prijepodne uhićene u kafiću na zagrebačkoj Knežiji dovode se u vezu s napadima i brutalnim premlaćivanjima novinara Dušana Miljuša i poduzetnika Josipa Galinca 2008., potvrdio je MUP. U kratkom priopćenju navodi se da je riječ o akciji kodnog imena Šok 3, da je nad privedenom četvorkom počelo kriminalističko istraživanje te da će javnost o detaljima istrage biti naknadno izviještena.

Dopuna vještačenja

U policiju su privedeni Đorđe V., braća Petar i Goran V. te Darko D. Đorđu V. svojedobno se sudilo tijekom postupka tzv. zločinačkoj organizaciji, gdje ga se teretilo za iznudu, no oslobođen je optužbi, dok je Goran V. bivši boksač. Zagrebačka policija od istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda tražila da je se četvorki produlji zadržavanje na policiji za još 24 sata. Konkretno, to znači da će oni do petka u 10 sati biti pušteni ako prikupljeni dokazi protiv njih nisu dovoljno čvrsti ili, u obrnutom slučaju, uz kaznenu prijavu za dvostruki pokušaj ubojstva privedeni istražnom sucu.

Zanimljivo je da je policija produžetak zadržavanja tražila kako bi se provela biološka i daktiloskopska vještačenja. S obzirom na to da su Miljuš i Galinac napadnuti i brutalno pretučeni u ljeto, odnosno jesen 2008., pitanje je hoće li policija tim vještačenjima, nakon gotovo dvije i pol godine, doći do korisnih tragova.

Nadalje, Miljuševi napadači na glavi su nosili motociklističke kacige sa spuštenim vizirima. Slične kacige malo nakon divljačkog napada na novinara Jutarnjeg lista jedan prolaznik uočio je u Savi te je o tome obavijestio policiju. Jesu li te kacige izvađene te jesu li na njima ostali kakvi tragovi, u ove dvije godine ostala je nepoznanica. Što se pak tiče Galinca, policija je nakon napada na njega našla metalne šipke, s kojih su izuzeli otiske, pa će u tom slučaju barem s nečim imati komparirati tragove.

U cijeloj toj priči i dalje je najspornije tko je naručitelj napada, koliko je za premlaćivanje novinara i poduzetnika plaćeno te što je bio motiv takve brutalnosti.

Novčana nagrada

Kao što smo pisali, Dušan Miljuš, novinar Jutarnjeg lista koji gotovo 20 godina piše o kriminalu, pretučen je 2. lipnja 2008. Napadači su ga dočekali pred njegovim stanom dok se vraćao iz obližnje teretane. Pretukli su ga metalnim šipkama te teško ozlijedili. Samo Miljuševa prisebnost te činjenica da je rukom zaštitio glavu spriječila je i gore posljedice.

Tragajući za počiniteljima, policija je razgovarala sa stotinjak osoba, a ponudili su i novčanu nagradu od 100.000 kuna za informacije o počinitelju. Na isti način 17. rujna 2008. u Vukovarskoj 88, pred zgradom Ministarstva gospodarstva, napadnut je Josip Galinac, predsjednik uprave Industrogradnje. Napadači su mu slomili potkoljenicu. Nakon napada, Galinac je kazao kako je USKOK-u bio prijavio da su mu neki ljudi prijetili.

>>Uhićena trojka na Knežiji, napadači na Dušana Miljuša?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DU
Deleted user
12:28 23.12.2010.

E gospon Miljuš ne bi ste se vi dočekali njihova uhićenja da HDZ ne stoji tako loše na rejting listi za izbore. A sa svih strana vas napadaju naslovi da ste lopovi koji ste opljačkali ovu državu. Baš me zanima koliko ćete slobode dati policiji da nađu one koji su naredili napad na novinara ili će oni ostati pošteđeni vaše akcije.

MM
Mladen Miletić
12:51 23.12.2010.

Tko se zamjeri balem večoj polovici crhunskih Hrvata joši super prolazi .. Nakon 2 godine mu se vratilo pamčenje i prepozna ispod maske tko ga je htio malo smiriti . Svi zanamo da su Srbi ti koji se bore protiv Hrvatskih novinara ! Jel nemogu dugo tako trpijeti da se gadost piše i to sve više !

OB
-obrisani-
16:10 23.12.2010.

Pustite vi Sanadera i dođite igrati erepublik,igra je dobra simulacija RL-a samo za razliku od svađa i prepirki ovdje smo svi dobra ekipai borimo se za istu stvar a to je bolja Hrvatska u igrici,Igrica je besplatna a možeš se i ti regat klikom na ovaj link http://www.erepublik.com/en/referrer/mastersoblo imamo problem jer smo pod napadom Srbije koja je napala nas i is nase saveznike u igrici Bosance.Stoga bih molio da se regate na igricu iz razloga sto Bosna samo što je nema na karti a mi imamo samo 7 tisuća igrača dok Srbi ,Mađari i Slovenci zajedno oko 25 tisuća ( oni su u savezu) osim borbe za svoju hrvatsku možeš pisat novine,biti predsjednik republike,biti ministar , ambasador,ekonomist, biznismen i još puno drugih stvari dođi i pomozi nam