SLUČAJ ITAS

Vještak potvrdio: nekretnine prodane po nižoj cijeni od stvarne

Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
Vještak potvrdio: nekretnine prodane po nižoj cijeni od stvarne
14.06.2013.
u 11:00
Cijenu od 320 tisuća kuna za zemljište na Pagu tada je prihvatila i nadležna porezna uprava, upozorili su branitelji optuženih
Pogledaj originalni članak

Stvarna vrijednost nekretnina na otoku Pagu prodanih za 320 tisuća kuna tvrtki B=Breza je milijun i sto tisuća kuna, dok je vrijednost Itasovih zgrada u Ivancu prodanih Marivi za 3,9 milijuna, zapravo bila 9,8 milijuna kuna.

Različite procjene

Procijenio je tako građevinski vještak Neven Mlakar koji je u utorak svjedočio na varaždinskom Županijskom sudu u postupku protiv bivšeg direktora Itasa Ivana Canjuge, bivše predsjednice NO Itasa i bivše ivanečke gradonačelnice Marije Brezovec, njenog sina Bojana Brezovca, Edite Zebec i poduzeća Mariva, B=Breza i Itas-Nova. Njih se tereti da su Itas oštetili za oko 30 milijuna kuna, i to tako što su u razdoblju od 2003. do 2006. godine nekretnine Itasa, prodavali ispod tržišne vrijednosti optuženim poduzećima. Državno odvjetništvo tvrdi da je vrijednost spornih nekretnina iznosila i više, i to 3,2 milijuna kuna zemljište na Pagu, i 16,8 milijuna kuna ono u Ivancu. Branitelji optuženih pak podsjećaju da je cijenu od 320 tisuća kuna za zemljište na Pagu tada prihvatila i nadležna porezna uprava, te da se radilo o pašnjaku s nesređenim imovinskim odnosima.Vještak je na to kazao da je pri procjeni uzeo u obzir podatke s terena, ali i da se radilo o imovinski nesređenom zemljištu.

Pašnjak ili parcela?

- Da gruntovno stanje nije bilo nesređeno jasno proizlazi i iz činjenice da je za zgradu na Pagu bila izdana i građevinska i uporabna dozvola – zaključio je.

Inače, optužnica za ovaj slučaj podignuta je još 2007. godine, no dva je puta mijenjan sudac pa je suđenje ove godine treći put počelo ispočetka, a traje već sedam dugih godina.

Ovaj put na čelu sudskog vijeća sjedi sutkinja varaždinskog Županijskog suda Božica Mišak, a suđenje se nastavlja 17. rujna. Svi optuženi izjavili su da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.