GLAS KONCILA I VLADA

Vlada bez zaokreta, samo pušta probne balone u javnost

Foto: Arhiva VL
Vlada bez zaokreta, samo pušta probne balone u javnost
11.04.2012.
u 08:10
Umjesto stvarnog zaokreta nova vlast najsnažnije je očitovala koncept poskupljenja koji vodi većem profitu zastupnika krupnoga kapitala
Pogledaj originalni članak

Glas Koncila jedini ostaje dosljedan kritičar poteza nove Vlade u javnosti, pa u najnovijem broju glavni urednik mons. Ivan Miklenić, u komentaru "Probni baloni umjesto zaokreta", ponovno žestoko kritizira poteze premijera Milanovića i njegove ekipe. A sudeći prema Mikleniću, ocjena prvih stotinu dana Vlade, iz perspektive Kaptola, ne bi bila ni pozitivna ni negativna već čista - nula!

"S obzirom na sadašnje stanje u hrvatskom društvu - koje je bitno označeno rekordnim brojem nezaposlenih, padom industrijske i druge proizvodnje i sveopćim poskupljenjima, nepoštivanjem zakona i manipulacijama javnošću - u pokušaju ocjene s aspekta općega dobra ne može biti svejedno kamo to nova državna vlast usmjerava ili pokušava usmjeriti društvo, gospodarstvo, politiku, kulturu - riječju, cjelokupni društveni život.Premda legitimno postoje u hrvatskom društvu različiti interesi pojedinih formalnih ili neformalnih skupina te bi se usmjerenje vlasti moglo ocjenjivati i analizirati s aspekta tih pojedinih skupina, ipak je najvažnije ono što se tiče svih hrvatskih građana, njihova opstanka i boljitka. Već jednostavna i očita činjenica da je svima sve poskupjelo, da je svima u Hrvatskoj pala kupovna moć, pokazatelj je izostanka toliko najavljivanog i očekivanog boljitka koji bi donijela promjena vlasti. Od brzog boljitka, bez obzira na to koliko je mnogima hitno potreban, objektivno, puno je važnije očitovanje stvarnoga svjetla na kraju tunela, ponajprije za hrvatsko gospodarstvo, za stvarnu demokraciju i zakonitost, za hrvatsku državu", piše mons. Miklenić u najnovijem komentaru Glasa Koncila, dodajući da "nove vlasti odlučno šute o hrvatskim nacionalnim ciljevima, o hrvatskim nacionalnim interesima - pa dosljedno i o eventualnoj strategiji koja bi razradila kako ostvariti hrvatske nacionalne ciljeve i interese".

"Ni nove vlasti nisu pokazale stvarni interes da se po svim područjima gospodarskoga, političkoga i općenito društvenoga života okupe stvarno kompetentni i nepristrani stručnjaci te ponude rješenja primjerena stvarnome stanju i komparativnim prednostima pojedinoga segmenta. Ni Kukuriku koalicija, otkako je na vlasti, nije pokazala interes da se postigne što viši stupanj konsenzusa u egzistencijalnim područjima hrvatskoga društva i hrvatske države, premda je svakome imalo upućenome jasno da bez toga nije moguć nikakav napredak", piše Miklenić.

"Umjesto tih osnovnih preduvjeta za stvarni zaokret koji bi značio i stvarni boljitak, nova vlast dosada je najsnažnije očitovala, s jedne strane, svoj liberalni koncept koji vodi poskupljenjima odnosno koji vodi većem profitu zastupnicima krupnoga kapitala i, s druge strane, zavidnu spretnost u puštanju probnih balona u javnost. Ti probni baloni imaju dvostruku svrhu: odvraćanje pozornosti od kadrovskih sječa koje se intenzivno događaju, nažalost često isključivo po ideološkom i podobničkom ključu, te prikupljanje reakcija javnosti da bi se procijenilo dokle se na kojem području može zasijecati a da to bude relativno bezbolno, odnosno da ne izazove suviše intenzivne reakcije", konstatira glavni urednik Glasa Koncila.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 72

Avatar wratnik
wratnik
15:15 11.04.2012.

jeli tebi jedini ( nemoj se skrivati, reci iskreno, iako i ne moraš jer se to vidi jasno kao dan) argument zbog toga što je to - Katolička crkva! iziđi s tim ---------------------------------------------------- Ne, niukom slucaju, jasam isto katolik... Samo za razliku, katolik, ala G.Grubisic..

OB
-obrisani-
08:23 11.04.2012.

Tako je Mikleniću! Reci ti crvenoj bandi.

GR
Gradinar
13:48 11.04.2012.

wratnik Domovnica nije čovjeku potrebna da bi bio Hrvat. Domovnica je papir, dokument, državni certifikat, a Hrvat je - osjećaj i identitet. Nije bilo Domovnica prije 1991. godine a ako se sjećaš - bilo je Hrvata!