odluka na vladi

Gay partneri neće moći posvajati djecu, mogli bi postati tek skrbnici

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Gay partneri neće moći posvajati djecu, mogli bi postati tek skrbnici
11.12.2013.
u 17:23
Prijedlog zakona ne predviđa mogućnost posvajanja djece za životne partnere
Pogledaj originalni članak

Vlada će na sutrašnjoj sjednici prihvatiti prijedlog zakona o životnom partnerstvu koji će istospolnim partnerima omogućiti sklapanje životnog partnerstva pred matičarom, a regulirat će pitanja uzdržavanja, imovinskih odnosa, nasljeđivanja, poreznog statusa životnog partnerstva, statusa u mirovinskom osiguranju, sustavu socijalne skrbi, zdravstvene zaštite...

Razlike koje postoje između istospolnih i heteroseksualnih zajednica u pogledu prava odnose se ponajprije na položaj djece. Prijedlog zakona ne predviđa mogućnost posvajanja djece za životne partnere. Prijedlog zakona sadrži dva moguća modela skrbi o djetetu. Prema prvom modelu životni partner, koji nije roditelj djeteta, bio bi stavljen u položaj koji je usporediv s položajem koji u bračnim zajednicama imaju očuh ili pomajka prema djeci svog bračnog druga. Takva osoba ne bi postala djetetov roditelj, ali bi do njegove punoljetnosti stekla obvezu brinuti se o djetetovim interesima.

Sud bi uvijek imao mogućnost oduzeti roditeljsku skrb životnom partneru ako bi smatrao da su interesi djeteta ugroženi. Drugi model uvodi institut partnerske skrbi. Partnerska skrb također ne omogućava posvojenje djeteta. Mogućnost stjecanja partnerske skrbi nastala bi tek nakon smrti životnog partnera koji je roditelj djeteta, pod uvjetom da drugi roditelj nije živ.

>>Kalifornijski poučak: ni nakon referendumskog poraza nema razloga za očaj zbog gay prava

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

XA
xaron
22:36 11.12.2013.

Ovo je veliko gubljenje vremena i energije za državu koja je u velikoj ekonomskoj i političkoj krizi. Nakon narednih izbora nova vlada će svakako poništiti ovaj zakon i donijeti novi koji će biti na njenoj političkoj liniji.

MR
mrkvan
08:05 12.12.2013.

Prema U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention izvještaju iz kolovoza 2013. oznaka CDC-MSM-508 muški homoseksualci imaju 44 puta veću šansu da dobiju HIV od ostalih. Od HIV zaraženih njih 30-40% nemaju o tome spoznaju pa bez kočnice ulaze u seksualne odnose. Ne stoje dobro ni s tzv. bakterijom MRSA kod koje imaju 13 puta veću šansu za infekcijom nego ostatak populacije. http://www.jutarnji.hr/prijetnja-gay-populaciji/238991/ http://www.mojdoktor.hr/default.aspx?page=43&article=2319 Naravno, kroz kontakte sa zaraženima mogu se zaraziti i ostali, a tu posebnu ulogu imaju pripadnici LGBT zajednice koje nazivamo biseksualci, a njih bi trebalo biti oko polovice, ili oko 20.000 u Hrvatskoj. Čudi me da se, u jeku orkestrirane medijske kampanje za prava LGBT, zanemaruje zdravstveni aspekt ovog sve izraženijeg fenomena neoliberalnog svjetonazora.