Kolumna

Vlada i SDP busaju 
se u prsa da su drukčiji od HDZ-a, a iza zavjese se i policija instrumentalizira

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada i SDP busaju 
se u prsa da su drukčiji od HDZ-a, a iza zavjese se i policija instrumentalizira
08.06.2015.
u 08:23
Sve kojima se 
dokaže krivnja treba u zatvor. Ali ne kako se ujutro prohtije premijeru Milanoviću!
Pogledaj originalni članak

Kad dođe do smjene vlasti, sa starom političkom garniturom trebali bi otići i svi njezini kadrovi zaposleni po političkoj liniji. To se odnosi na sve državne institucije. To bi trebalo biti i uvriježeno demokratsko pravilo, ne samo puki zakonski ili podzakonski akt. No sadašnja garnitura na vlasti sa Zoranom Milanovićem na čelu krenula je u kršenje tog općeprihvaćenog pravila. Zašto? Samo zato da bi uhljebila svoje ljude i tako ih zadržala u institucijama i kad se vlast promijeni.

Milanovićeva je ekipa, naime, izmijenila pravila te je pojedinim ministarstvima dopustila da se u njima uhljebe njihovi politički podobnici. Kako? Vrlo jednostavno. Tako što su ti ljudi prevedeni u državne službenike. I što će se dogoditi kad se promijeni vlast? Taj netko neće zacijelo ostati šef neke službe, ali neće moći ostati bez posla jer mu je kao državnom službeniku zajamčen posao. Ne može i ne mora biti šef, ali mora mu se dodijeliti radno mjesto. To će ukratko tako izgledati.

Krasne li Vladine brige za svoje ljude, i to u isto vrijeme kad je Agencija za odgoj i obrazovanje donijela sramotnu odluku da se ove godine najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola ne dodijele Oskari znanja! Država za njih nema 150.000 kuna! Ali je glavno da ima za uhljebljivanje na svim razinama. Koji birokratski i politički besramnici!

Nije to, međutim, sve što vlast radi u cilju vlastitog opstanka. Dugo oni već derogiraju državne institucije. S time i nastavljaju. Milanović i ekipa uprli su u nastojanju da se spasi već izgubljeno, da potop na izborima bude što manji, iako oni sami sebe bildaju da mogu pobijediti. Najbolji prikaz što vlast radi dao je Felix u jučerašnjem Večernjaku. Felix nam ilustracijom sugerira kako imamo dvije afere – jedna je „Plan 21“, a druga je „Remorker“. Iz čamca „Plana 21“ poručuju „Remorkeru“: „Ovo nam je zadnja šansa. Ako nas vi ne izvučete, nema nam pomoći“. „Plan 21“ je Vlada, SDP, vlast, a „Remorker“ je HDZ, sve podgrijano dizanjem optužnice protiv Božidara Kalmete. Ako ćemo redom, svi su nevini dok im se ne dokaže suprotno pravomoćnom presudom. To mora vrijediti za svakoga! To što netko ili neki znaju tko je što radio i kakav je, ili nagađa, sve to za pravnu državu ipak ne vrijedi. Onaj tko zna, a ne prijavi, također je kazneno odgovoran! Drugo je pitanje koliko imamo povjerenja u pravosudni sustav, koliko je neovisan, stručan... No svatko s malo zdrave pameti u glavi mora se pitati, imaju li sve te optužnice i politički motiv, političku pozadinu? Ne samo protiv Kalmete, nego i Bandića i drugih. Koliko je cijeli sustav neovisan, pa tako i policijski, ili je sve dirigirano iz Banskih dvora? Drži li policija u ladicama pojedine slučajeve te ih po potrebi i migu iz Banskih dvora aktivira? DORH također? PNUSKOK, USKOK? Ta pitanja nisu u cilju zaštite HDZ-a ili bilo kojeg pojedinca koji se ogriješio o zakon. Ona su u cilju zaštite sustava od zloporabe u dnevno-političke svrhe. U tome nitko ne bi smio sudjelovati, a ponajmanje Milanovićeva Vlada i SDP koji se busaju u prsa da su drukčiji od HDZ-a. Nije li, međutim, to samo magla, a iza zavjese se policija i pravosuđe instrumentaliziraju za političku borbu? Nije li to izravno urušavanje pravne države i demokratskog poretka? Milanović će, dakako, reći da oni to ne rade. Međutim, ne upućuju li sve analize na to da on i njegova ekipa to doista rade? Nije li jedna od glavnih zamjerki iz EU upravo slabost našeg pravnog sustava? On je jedan od temelja demokracije, a i jedan od najvažnijih signala za potencijalne strane investitore.

Tu je i razgranata korupcija. Ali jedno je da istražni organi i pravosuđe rade svoj posao, a drugo je kad se u sve uplete dnevna politika. I kad se sve događa u za to određenim tajminzima koji odgovaraju vladajućima. Zato sve te optužnice jako „smrde“. Istina, sve kojima se dokaže treba strpati u zatvor. Ali ne kako se Milanoviću tog jutra prohtije

>> Karamarko: Miljenić je na ulici otvorio zavod za zapošljavanje. Ostavka bi bila zgodna

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 42

UI
Uvijek_iskreno
08:57 08.06.2015.

Sdp je uhljebio jako puno kadrova, vidimo cak da im nije strano pred tv kamerama pozivati gradane da se ukljuce u sdp kako bi dobili posao. Milanovic na sve nacine pokusava zataskati afere sdpovaca prozivajuci stalno oporbu, to su prljavi predizborni trikovi no ni to nece pomoci sdp-u, oni izbore nikako ne mogu dobiti.

DR
drugPlenky
08:58 08.06.2015.

O tome se i radi družina koja se uhljebila a broji se na više od deset tisuća sljedbenika drugaZoke sad bi još četiri godine bila na našoj grbači, pa drugovi nebu to tak išlo

ZE
zemljamoja
08:56 08.06.2015.

Kriminalna družina voljom Hrvata nestaje, u četri godine opljačkali Hrvatdku zadužili za sto milijarda i život nam poskupjeli dvostruko. Lopovska je samo ba Croatia osiguranju ukrala OSAM milijarda kuna Lopovska sve ce te vratiti