AMERIČKI ZAHTJEVI

Vlada izvanredno o Iraku

24.02.2003.
u 00:00
Ako bi se od Hrvatske tražila dozvola za bilo kakav ulazak strane vojske, odluka nije moguća bez Sabora, kaže Račan
Pogledaj originalni članak

Šef Vlade Ivica Račan jučer ujutro hitno je okupio šefove koalicijskih stranaka kako bi ih informirao o američkim zahtjevima prema Hrvatskoj u sve izvjesnijem ratnom raspletu iračke krize. Hrvatska je još jedina zemlja koja nije službeno odgovorila na svojevrstan tipski upitnik, upućen većem broju država. U tom se upitniku traži od nadležnih vlasti da odgovore na koji način se mogu uključiti s raznim oblicima logističke potpore američkom napadu na Irak. Svrha upita, zasad postavljenog samo u formi tzv. non-paper dokumenta, u prvom je redu planiranje, ali to je i svojevrstan politički test za zemlje od kojih se traži odgovor.

Točan hrvatski odgovor znat će se nakon izvanredne sjednice Vlade, koja će se održati do sredine ovog tjedna, najavio je premijer Račan.

- Koalicija je zauzela jedinstveni stav u ocjeni iračke krize, kao i u mogućem ponašanju Hrvatske u toj krizi. No u ovom trenutku ne mogu ništa više reći dok ne provjerimo još neke činjenice koje su vrlo važne za odluku što će biti donesena u Vladi - rekao je premijer.

U utorak će se najvjerojatnije održati sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, nakon koje će se više znati o karakteru američkog odgovora na iračku krizu. Do tada će se predsjednik države Stipe Mesić vratiti iz službenog posjeta Francuskoj. Vlada prije toga neće donositi odluku.

- Poznati su nam stavovi i ponašanje svjetskih aktera u iračkoj krizi, posebno velikih zemalja. Znamo koje su razlike, pa onda i mogući pritisci na Hrvatsku. No očekujemo neke dodatne informacije i rasvjetljavanje činjenica da bismo znali donijeti odluku i javno je obrazložiti - rekao je Račan.

Šef Vlade ni jučer nije htio iznositi pojedinosti iz američkog zahtjeva, jer kako kaže, o tome mogu govoriti više oni koji zahtjev upućuju.

Neslužbeni izvori navode da se od Hrvatske traži dozvola za korištenje zračnog prostora, te za eventualnu opskrbu gorivom američkih zrakoplova ako se ukaže takva potreba. Pojedini analitičari tvrde da su ti zahtjevi umjereniji nego prema nekim drugim zemljama, jednostavno stoga jer je Hrvatska na takvom zemljopisnom položaju da Amerikance zanima samo zračna ruta. Rumunjska je, primjerice, na korištenje odobrila crnomorsku luku u Constanci.

U jučerašnjem sastanku petorke sudjelovala je i ministrica obrane Željka Antunović. Odluka je formalno u rukama Vlade, a hoće li u odlučivanje biti uključen i Sabor, ovisiti će o tome što se bude od Hrvatske konkretno tražilo. Primjerice, ako bi se tražila dozvola za ulazak stranke vojske na hrvatski teritorij, odluka nije moguća bez Sabora, rekao je premijer.

Deana Knežević

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr