Labaviji propisi

Vlada kreće u potragu za tvrtkama koje će crpiti hrvatski plin i naftu!

Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
Vlada kreće u potragu za tvrtkama koje će crpiti hrvatski plin i naftu!
09.05.2013.
u 12:04
Zakonom se uređuje i stvaranje Agencije za ugljikovodike i nacionalnog trgovačkog poduzeća "čija bi osnovna djelatnost bila istraživanje i eksploatacija energetskih mineralnih sirovina".
Pogledaj originalni članak

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak iz HNS-a na današnjoj sjednici Vlade predstavio je zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji će olakšati crpljenje nafte i plina u Hrvatskoj.

- Ovim zakonom uređuje se područje koje nam daje šansu da Hrvatska iskoristi bogatstvo koje ima, a sve u interesu sigurne i što jeftinije opskrbe energentima - kazao je Vrdoljak na sjednici Vlade što očito pokazuje da ćemo krenuti u ozbiljnu potragu za tvrtkama koje će tražiti naftu i plin u našoj državi.

\"Jednostavniji i učinkovitiji postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa\"

U prijedlogu ističu nekoliko značajnih novina s obzirom na postojeće stanje kao što je jedinstven postupak za izdavanje dozvola i sklapanje ugovora za eksploataciju te uvođenje ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika, ugovor o o istraživanju i eksploataciji uz obvezu plaćanja naknade i poreza kao i kombinacija dva navedena ugovora. Tvrde kako će tim ugovorima jasno definirati obveze i prava investitora kao i države.

\"Investitoru se omogućuje korištenje zemljišta za izvođenje rudarskih radova uz jednostavniji i učinkovitiji postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, bilo na državnom zemljištu ili onom u vlasništvu fizičkih osoba\", piše u prijedlogu.

Stvara se državna tvrtka \"za istraživanje i eksploatacija energetskih mineralnih sirovina\"

Predlagači tvrde da su jasno pripisali obvezu investitora da se pridržava svih važećih propisa koji se odnose na zaštitu prirode i okoliša, zdravlja i sigurnosti ljudi i imovine kao i sanacije područja u kojem su se izvodili rudarski radovi. Prilikom potpisa ugovora investitoru će se definirati iznos bonusa i naknade.

\"S obzirom na karakter radova i posljedice koje bi mogle proizaći iz nepažnje prilikom izvođenja rudarskih radova, investitor je tijekom cjelokupnog trajanja ugovora, obvezan imati sva propisana osiguranja i dati police na uvid prije početka izvođenja rudarskih radova\", piše u prijedlogu koji će biti poslan u Sabor. Tim zakonom se uređuje i stvaranje Agencije za ugljikovodike i nacionalnog trgovačkog poduzeća \"čija bi osnovna djelatnost bila istraživanje i eksploatacija energetskih mineralnih sirovina\".

>>Za 180 vozila u MUP-u i MORH-u platit ćemo 35 milijuna kn

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.