STAVOVI MOST-a

Stipe Petrina: Vlada nacionalnog jedinstva sa svima koji su prešli prag

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Stipe Petrina: Vlada nacionalnog jedinstva sa svima koji su prešli prag
10.11.2015.
u 18:43
Božo Petrov poslao je i oštro priopćenje u kojem upozorava HDZ i SDP da ne vrbuju zastupnike Mosta jer im to može štetiti
Pogledaj originalni članak

Nakon velike medijske ofenzive koju su izveli dan nakon izbornog trijumfa, čelnici Mosta povukli su se u “meditaciju”. Pokušali su se u miru pripremiti za današnju sjednicu Nacionalnog vijeća na kojoj će definirati uvjete za pregovore s HDZ-om i SDP-om. Mostovci su odlučili manje istupati u javnosti i zbog toga što su neke izjave Bože Petrova i Drage Prgometa, dvojice najprepoznatljivijih mostovaca, zbunjivale javnost.

Dok je Petrov tvrdio da neće koalirati ni s HDZ-om ni sa SDP-om, Prgometove izjave mogle su se tumačiti i kao platforma za klasičnu koaliciju u kojoj će Most dobiti neka ministarska mjesta i duge “privilegije” koji idu s dolaskom na vlast. Sve je to navelo utemeljitelja Mosta Petrova da pošalje vrlo oštro upozorenje svima onima koji na bilo koji način pokušavaju “vrbovati” zastupnike Mosta. Želi prekinute sva nagađanja o navodnim trgovanjima ministarskim funkcijama. 

“Medijski spinovi i pritisci na Most jačaju. U više smo navrata naglasili, a to sam potvrdio javnobilježničkom izjavom, da nema koalicije ni sa SDP-om ni s HDZ-om. Svi su naši zastupnici u tome jedinstveni, a nakon sastanaka i konzultacija u Mostu izaći ćemo pred javnost s našim prijedlogom te otvoriti pregovore o suradnji (nikako koaliciji) i sa SDP-om i s HDZ-om”, piše u priopćenju Petrov naglašavajući da mostovce ne zanimaju fotelje. Petrov je reagirao i na medijska nagađanja po kojima je Tomislav Karamarko tražio od kardinala Bozanića da “lobira” kod Petrova, čija je obitelj povezana s Crkvom, da se prikloni HDZ-u.  

– Netočne su informacije o navodnim pritiscima kojima sam ja osobno izložen kako bih se priklonio jednoj ili drugoj opciji. U HDZ-u i SDP-u već su jako dobro provjerili i utvrdili s kim imaju posla, tako da znaju da bi im bilo kakav pritisak mogao biti kontraproduktivan – zaključuje Petrov. Nije želio govoriti o uvjetima za pregovore s HDZ-om i SDP-om koje će na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća utanačiti. Dao je vrlo diplomatsku izjavu odgovarajući na pitanje hoće li predložiti vladu nacionalnog jedinstva.

– Taj finalni dio volio bih rezervirati za trenutak kada otvorim razgovore s HDZ-om i SDP-om. Oni sigurno neće biti različiti u odnosu na ono što smo mi cijelo vrijeme govorili. Zanima me samo hoće li SDP i HDZ pokazati je li im stalo do dobrobiti Hrvatske ili do njihovih fotelja – kaže Petrov. Iako se naveliko nagađa o tome kako je Most podijeljen, nekoliko zastupnika s kojima smo razgovarali dosljedno zagovara Petrovljevu liniju.

Nema koalicije ni s HDZ-om ni sa SDP-om. Jedini način da Most ostvari ono što je zacrtao jest vlada nacionalnog jedinstva u kojoj će biti i jedni, i drugi, i treći, odnosno svi koji su prešli izborni prag, a mandatara bi trebao predložiti Most jer je Most jedini pobjednik ovih izbora – ističe Stipe Petrina. Smatra da bi podrška samo jednom bloku bila trgovina na koju on ne pristaje. Za mišljenje smo pitali i Miru Bulja, zastupnika Mosta iz Sinja. On kaže da mu ne pada na pamet solirati, već će čekati odluku Nacionalnog vijeća Mosta.

– Podržali mi HDZ ili SDP, ili njih zajedno, meni svejedno. Oni su Hrvatsku upropastili, uveli je u glib, a sada mi imamo priliku prisiliti ih da je iz njega vade. Most je okupio časne i kvalitetne ljude, nitko se od nas neće prodati. Što je najbolje za Hrvatsku, odlučit će Nacionalno vijeće Mosta – smatra Bulj. 

>> Podolnjak: U MOST-u razmišljamo i o vladi nacionalnog jedinstva s neutralnim premijerom

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 58

PI
pismeni
19:23 10.11.2015.

Milanović šuti i trguje! Kupio je je do sada 11 zastupnika i samo ćeka da se MOST raspadne. Dali Hrvatska želi dobiti staru vladu, kupljenu uz svesrdnu pomoć 95% medija?

DU
Deleted user
19:36 10.11.2015.

Je... m ti vladu o kojoj će na kraju odlučivati pupovac

DO
Donald
19:28 10.11.2015.

Vlada nacionalnog jedinstva, koje ne postoji ? Puko blebetanje političkog neznalice i narcisa, koji samo hoće biti u medijima, i traži još blesavije od sebe, a spreman je za to blokirati funkcioniranje države. Apsolutna nula od političara i čovjeka !