SLUČAJ GOTOVINA

Vlada neće moći provesti zaključak Hrvatskog sabora

21.10.2003.
u 00:00
Ustavni zakon ima veću snagu od saborskog zaključka i Vlada ga mora provoditi
Pogledaj originalni članak

Vlada neće tražiti od Ustavnog suda da ocijeni ustavnost zaključaka Sabora zbog kojih je potpredsjednik Vlade Goran Granić prošlog petka dao ostavku na mjesto predsjednika Savjeta za suradnju s Haaškim sudom.

Odustajanje od Ustavnog suda

Vlada bi morala predati dokumentaciju vezanu uz optužnicu Haaškog suda i odvjetnicima odbjeglog generala Ante Gotovine iako oni nisu verificirali punomoć pred Sudom. Dok je Gotovina u bijegu, on formalno nije stranka u postupku, smatra se u Banskim dvorima pa, prema Statutu Haaškog suda, Vlada ne može predati dokumente. Na poštovanje Statuta obvezuje je Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom.

Ustavni bi sud Vladin zahtjev mogao odbiti iz formalnopravnih razloga. Ustavni zakon ima veću snagu od saborskog zaključka i Vlada je dužna provoditi taj zakon iz kojega proizlazi obveza poštovanja Statuta i drugih akata Haaškog suda. Zasad nema informacija da bi se Savjet za suradnju s Haaškim sudom sastajao već ovog tjedna, a nije sigurno ni da će Vlada o saborskim zaključcima raspravljati već na sjednici ovoga četvrtka.

Fantomski autori

No po svemu sudeći, Vlada neće moći ispuniti saborske zaključke iz istih razloga iz kojih je potpredsjednik Granić dao ostavku na sve poslove s Haaškim sudom.

Kako se moglo čuti u Banskim dvorima, čelno mjesto u Savjetu za Haaški sud vjerojatno će preuzeti osobno premijer Račan. Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj smatra da je odluka Sabora o suradnji s Haaškim sudom izravno miješanje zakonodavne u sudsku vlast. - Donošenjem sporne odluke, Sabor je prešao granice svoga djelovanja, u trenutku kad je iz domene političke rasprave zakoračio duboko u područje sudske nadležnosti - drži Gredelj,.

Joško Kontić, inicijator saborskog zaključka, pozvao je "fantomske autore Vladina stava da prestanu obmanjivati javnost i da navedu jednu jedinu pravnu normu koja bi bila prekršena provedbom zaključka Sabora.

D. Knežević, D. Klarić

Pogledajte na vecernji.hr