'Važan resurs'

Milanović o dokapitalizaciji: ACI neće dobiti nitko po babi i stričevima

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Milanović o dokapitalizaciji: ACI neće dobiti nitko po babi i stričevima
11.09.2014.
u 10:24
Odlučeno je i kako će se prijevremeni izbori za župana i zamjenike župana Sisačko-moslavačke županije održati 12. listopada
Pogledaj originalni članak

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila nacrt prijedloga industrijske strategije za razdoblje  2014. – 2020.

 – Ključne industrijske djelatnosti su i proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, električne opreme, strojeva i uređaja, a kao strateške grane, zbog svoje veličine i važnosti, uključene su i prehrambena industrija i industrija namještaja. Ciljevi strategije 2014. - 2020. su rast proizvodnje po stopi od 2,85%, 85.000 novozaposlenih i rast izvoza od 30%. Pred nama je velik posao kako bi strategija ispunila ove ciljeve – kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Na dnevnom redu je bio i nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za prvo polugodište 2014. godine i Nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2014. godine.

 – U prvih 6 mjeseci imali smo minus na PDV-u od 6,8 posto. Kada gledamo lokalnu jedinicu, oni su prvih 6 mjeseci bili u plusu milijardu kuna. U 8 mjeseci situacija je nešto bolja nego u prvih 6 mjeseci. Kolovoz je bio prvi mjesec gdje smo bili u suficitu. U prvih 6 mjeseci deficit proračuna je 7,9 mlrd. kn (2,4% BDP-a). Prihodovna strana veća je nego prošle godine – kazao je ministar financija Boris Lalovac.

Lalovac je istaknuo kako je, što se tiče prihoda od PDV-a, srpanj bio nešto lošiji, ali je kolovoz to nadoknadio.

 – Novim poreznim reformama dat ćemo poticaj gospodarstvu i cjelokupnoj stabilizaciji – kazao je Lalovac.

Odlučeno je i kako će se prijevremeni izbori za župana i zamjenike župana Sisačko-moslavačke županije održati 12. listopada.

Raspravljalo se i o dopunama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji.

 – Treba pratiti prihodovnu stranu HRT-a i naći rješenje za moguće smanjenje plaćanja pristojbe s obzirom na socijalne razrede – rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Donijeta je odluka kojom će se osigurati dodatne količine stočne hrane za prehranu stoke s poplavljenih područja.

Komentirajući godišnje izvješće o radu Ureda za sprečavanje pranja novca za 2013. godinu, ministar financija Boris Lalovac je kazao kako "sprečavamo pranje novca kroz kupnju nekretnina u Hrvatskoj, kroz tzv. offshore tvrtke...."

Komentirajući verifikaciju odgovora na zastupnička pitanja Mirele Holy, u vezi s privatizacijom i dokapitalizacijom te tvrtke, premijer Milanović je kazao:

 – Postoji veliki interes za dokapitalizaciju ACI-ja. U pozadini se igraju svakakve igre. Već sad se vrte brojne spekulacije. ACI je važan resurs, treba mu kapitala koji Vlada nema pa je dobro da iz bilo kakvih motiva već sada postoji interes. To je jedna od strateških kompanija i neće je dobiti nitko "po babi i stričevima". Naši motivi su u interesu RH. Ovog puta to neće izgledati kao u prethodnim slučajevima velikih kompanija.

>> Perica Jukić bit će privremeni šef HEP-a                

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar Androkoma
Androkoma
10:53 11.09.2014.

Tko ti vise vjeruje jednu rijec, nesposobni covjece daj vise otkaz i povucite se!

ZO
zoom
11:18 11.09.2014.

nema više po babi i po stričevima nego samo pa partijskoj liniji!

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:01 11.09.2014.

Hm, dobro da je Premijer tako odrješit u slučaju ACI-a. Nema više ni po babu ni po stričevima, - nego po političkoj liniji. Zna se ko su naši.