SMANJENJE BROJA DUŽNOSNIKA

Vlada prihvatila amandmane HDZ-a i SDP-a na Zakon o lokalnoj samoupravi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada donijela odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada donijela odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu
14.12.2020.
u 14:30
Prihvaćen je i amandman SDSS-a, Furia Radina i Roberta Jankovicza po kojem će načelnike općine u slučaju privremene spriječenosti moći mijenjati zamjenici izabrani iz redova nacionalnih manjina.
Pogledaj originalni članak

Vlada je danas prihvatila ukupno šest amandmana na prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi kojima se smanjuje broj izravno izabranih zamjenika župana, gradonačelnika i načelnika općina.

Prihvaćen je, među ostalima, amandman kluba HDZ-a da se pravo na jednog zamjenika gradonačelnika ostavi u svim gradovima s više od 10.000 stanovnika, ali i amandman kojim su SDP-ovi zastupnici Sanja Udović i Arsen Bauk tražili da se ista mogućnost ostavi i općinama s više od 10.000 stanovnika. 

Prihvaćen je i amandman SDSS-a, Furia Radina i Roberta Jankovicza po kojem će načelnike općine u slučaju privremene spriječenosti moći mijenjati zamjenici izabrani iz redova nacionalnih manjina.  

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

ST
stefj
14:58 14.12.2020.

Reforma koji je trebalo donijeti minorni pomak, na kraju ne donosi apsolutno ništa. Šteta vremena i novaca potrošenog na to... Ma nema šanse, zakucani smo na dno, preveliki je broj uhljeba i nećemo se nikada maknuti, možemo samo pasti još dublje...

SI
sisavac
14:42 14.12.2020.

čemu uopće mijenjati zakon? ništ se ne bude promijenilo. umjesto da ste sad odredili da općina može imati najmanje 10.000 stan, grad 35.000, vi i dalje sve ostavljate isto. prijedlog novog teritorijalnog ustroja dati na savjetovanje, veći dio općina i gradova nazad vratiti na stanje iz 91-e, kad smo imali velike općine koje su imale izdavanje dozvola, inspekcije, doslovno za sve su bile nadležne, i činile jednu cjelinu, funkcionalnu, uhodanu... mene nasmijavaju izjave ljudi koji u povratku na staro vide problem, pa ionak ste i sad za sve papire morali u nekadašnje centre općina, tamo su i ostale policijske postaje, sudovi, sve sve sve, matični uredi, domovi zdravlja... osim što će neki iz vašeg sela izgubiti uhodanu poziciju, ništa se ne bi promijenilo. zamislite što se može sa npr. milijun kuna napraviti u par sela, koje su se do sad trošile na plaće načelnika i 3 službenice, jednog komunalnog redara i 10-ak vijećnika. i tako svake godine. nestankom malih općina neće prestati popravak javne rasvjete, zimska služba, čišćenje graba i poljskih puteva, niti sufinanciranje vrtića... ako nekog muči da neće moći reći da živi u nekoj općinici koju je zavolio, nitko ga ne sprečava da nosi bedževe sa tim njemu dragim nazivom. pravo na lokalnu samoupravu ne podrazumijeva obvezu da svako selo bude općina. šteta, imali ste priliku, hdz i sdp bi se po ovome lako dogovorili, a druge za to ni ne trebaju. a što kad koalicija podrazumijeva ustupke adi nekih čisto lokalnih tema, pozicija...

BF
bf22
14:38 14.12.2020.

I tako se ionako bijedni pokušaj smanjivanja broja uhljeba urušio, a da nije ni zaživio