Zakon o policiji

Vlada vjerodostojnim tumačenjem zakona hoće rušiti sudsku presudu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada vjerodostojnim tumačenjem zakona hoće rušiti sudsku presudu
03.07.2014.
u 08:13
Institut vjerodostojnog tumačenja zakona ostavština je socijalizma, a ići će na plenarnu sjednicu Sabora idući tjedan
Pogledaj originalni članak

Vlada je jučer saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost uputila zahtjev za vjerodostojnim tumačenjem Zakona o policiji jer očito želi da se u Saboru sruši nepravomoćna presuda Upravnog suda kojom se nezakonitima proglašavaju imenovanja na rukovodeća mjesta u policiji 2012. i 2013. godine, a smijenjene bivše čelnike vraća na njihove pozicije.

Kukuriku većina u tom Odboru podržala je taj zahtjev, troje hadezeovaca bilo je protiv pa će taj institut vjerodostojnog tumačenja zakona, za koji je Vladimir Šeks rekao da je ostavština socijalizma, ići na plenarnu sjednicu Sabora već idući tjedan. Dolaskom SDP-ove Vlade u policiji je smijenjeno oko 2000 rukovoditelja (200 ih se žalilo Odboru za državnu službu), a novi čelnici imenovani su internim natječajima. Nedavno je donesena prva presuda Upravnog suda koja kaže da novi šefovi nisu mogli biti imenovani dok stari nisu bili razriješeni, a ona otvara put i ostalim pozitivnim rješenjima te povratku smijenjenih na prijašnje funkcije.

"Nevjerojatno je to što rade"

– Nevjerojatno je to što rade! Izvršna vlast uzima si za pravo tražiti izmjenu sudske odluke preko svoje većine u Saboru. Mislim da je ovo prvi put da se traži vjerodostojno tumačenje zakona nakon što je donesena sudska presuda. Pa čemu onda trodioba vlasti i neovisnost sudstva!? – komentirao je Gordan Jandroković, HDZ-ov član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Budući da je tim smjenama u policiji tada obuhvaćeno više od 2000 ljudi, postoji mogućnost da se u tužbe upuste svi smijenjeni.

Vladajući u vjerodostojnom tumačenju zakona i sabotiranju sudske odluke ne vide ništa sporno. SDP-ovac Igor Dragovan, potpredsjednik saborskog Odbora, kaže da po njegovu mišljenju nije poštovan duh Zakona o policiji, tj. da Upravni sud nije ispravno tumačio taj zakon te da će više objašnjenja biti na Odboru za zakonodavstvo. Vladajući su bili razmišljali o institutu vjerodostojnog tumačenja zakona i kada je bila riječ o “Lex Perković”.

>>Najkritičnija prometna točka u gradu ponovno je - rotor

>>MUP: Nema govora o ilegalnim smjenama

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

ZO
zoom
08:20 03.07.2014.

nevjerojatno, počinjene nezakonitosti pokušavaju prikriti i pokriti novom muljažom kako bi na taj način srušili pravomoćne sudske presude?!??

DD
ddh
09:17 03.07.2014.

U Iraku i Siriji Suniti stvaraju kalifat, pa nije nikakvo cudo, da komunisti u Hrvatskoj zele nekaj slicnoga. Jer kaj je jedan kalifat? Kalifat je drustveno urdjenje gdje svu vlast ima kalif i svi ga moraju bez pogovora slusati. Po tome to znaci "jedan vodja, jedan narod, jedna drzava", a to je bio i moto jednog Hitlera, jednog Staljina i jednog Tita. I u tom pravcu ide i Hrvatska. Sve odluke donosi Milanovic i Sabor odnosno saborska vecina to bez pogovora potrvrdjuje. Samo je to odlucivanje samo jednog hrvatskog "kalifa" zamotano u celofan koji se zove Sabor. I dok god zastupnici vecine odnosno komunista bez pogovora odobravaju sve sto njihov vodja kaze, tako dugo taj Sabor nije nikakva demokratska institucija, nego instrument jednoumne diktature komunista. Jer da nije tako, onda nitko nebi niti pokusao mjenjati pravomocnu presudu jednog suda promjenom zakona. A najgore u svemu tome je cinjenica, da Milanovic ima svu moguci podrsku svih medija i cijelog konglomerata raznih ljevicarskih navodnih intelektalnih elita, a narod suti. Jer da Milanovic odluci sutra navjestiti rat Njemackoj ili sebe proglasiti za kralja, saborska vecina bi to bez pogovora prihvatila.

NI
ninja72
08:50 03.07.2014.

Ako ovako nastave ostati cemo i mi bez svoga datuma rodenja.