zakon o radu

Vlada zove sindikate na nove pregovore - strah ili taktiziranje?

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Vlada zove sindikate na nove pregovore - strah ili taktiziranje?
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
17.06.2010.
u 16:11
Umjesto toga premijerka Jadranka Kosor pozvala je sindikate još jednom, tko zna koji put, da se odazovu na pregovore.
Pogledaj originalni članak

Iako se očekivalo, Vlada jučer nije u saborsku proceduru poslala amandmane na izmjene Zakona o radu. Umjesto toga premijerka Jadranka Kosor pozvala je sindikate još jednom, tko zna koji put, da se odazovu na pregovore.

Praznici protiv sindikata


– Pozivam predstavnike sindikalnih središnjica na razgovore u Vladu, prije svega u resorno Ministarstvo gospodarstva, o predloženim amandmanima koji su na tragu prijedloga sindikalnih središnjica, a vodeći računa o izuzetno ozbiljnu trenutku koji od socijalnih partnera zahtijeva prihvaćanje obveza i tereta, ali prije svega poštovanje – kazala je premijerka te zaključila: – U teškim vremenima traže se odgovorne odluke. A ako one trebaju biti teške, bit će teške. Ministar gospodarstva Đuro Popijač poslije sjednice Vlade izjavio je kako će amandmani doći na vrijeme u Sabor. Na pitanje, što ako sindikati i ovaj put odbiju doći na pregovore, Popijač je kazao kako “ne bi sad to komentirao”. – To što amandmani nisu poslani u Sabor s ove sjednice Vlade nije povezano sa sindikalnim zahtjevom da se o tome ne raspravlja dok se ne završi prikupljanje potpisa – kazao je ministar gospodarstva te zaključio kako ima vremena. S druge strane, neupućivanje amandmana u saborsku proceduru može se tumačiti i kao strah vladajućih da bi, potezom koji bi naljutio sindikate, mogli, nehotice, pripomoći u prikupljanju potpisa.

Istodobno, sindikati su sve bliže cilju, odnosno prikupljanju 449.506 potpisa, koliko je potrebno za referendum. Jedini je strah u tome što s vikendom ulazimo u tjedan praznika. Kako ljudi odlaze na putovanja, bojazan je da bi takav razvoj događaja mogao dovesti u pitanje referendum. Ipak, za propadanje referenduma šanse su minimalne.

Niz paradoksa


Kad se dogodi, bit će to svojevrsna nakupina paradoksa, dosad neviđena u Hrvatskoj. Najprije, uz potpise građana traži se JMBG koji je već deset godina tajni osobni podatak. K tome, postupak vezan uz referendum pokrenut je prije izglasavanja novog Ustava pa će se po starim ustavnim odredbama i provoditi. Za uspješnost referenduma izlaznost će morati biti veća od polovice upisanih birača. Dakle, bit će u suprotnosti sa sadašnjim Ustavom, a za referendum o ZOR-u na birališta će trebati izići više birača nego kada se bude odlučivalo o ulasku Hrvatske u EU.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 51

NU
number23
09:05 18.06.2010.

Pričekajmo još nekoliko dana do kraja sakupljanja potpisa pa ćemo vidjeti konačan ishod i ovoga nadmetanja.

VI
vidovit
16:28 17.06.2010.

gospođo mijenjajte savijetnike nagovorili su vas da radi par \"KRAVA UBIJETE CIJELO STADO\".

OB
-obrisani-
13:03 18.06.2010.

Sindikati državnih službi pristali su da im se u ovoj godini ne isplati božićnica te da se taj novac preusmjeri za pomoć nezaposlenima. Naime, iz Vlade je priopćeno da su premijerka Kosor i članovi Pregovaračkog odbora sindikata potpisali dodatak kolektivnom ugovoru i sporazum za državne službenike i namještenike