OD SUTRA

Putin naredio povlačenje iz Sirije: Postigli smo ciljeve

Foto: Reuters/PIXSELL
Putin naredio povlačenje iz Sirije: Postigli smo ciljeve
14.03.2016.
u 19:09
Odluka o povlačenju ruskih snaga dolazi kao pritisak na sirijskog predsjednika da prihvati mirovno rješenje
Pogledaj originalni članak

Obavijestio sam predsjednika Assada da ćemo povući naše snage iz Sirije. Poželio sam mu svu sreću u mirovnim pregovorima koje vodi u Ženevi o političkom riješavanje sirijske krize, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon što je izdao naredbu za povlačenje glavnine ruske snage iz Sirije ministru obrane Sergeju Šojguu.

- Smatram da su ciljevi postavljeni pred ministarstvo obrane u glavnini postignuti, rekao je Putin.

Iako u Kremlju navode da je odluka o povlačenju donesena u suglasju sa sirijskim predsjednikom Bashar Al Assadom, koji je zahvaljujući višemjesečnoj ruskoj vojnoj intervenciji povratio dio izgubljenog teritorija te je ponovno postao ključni igrač u bitci za budućnost ove razorene države, analitičari su uvjereni kako Putinova,odluka o povlačenju ruskih snaga iz Sirije ima političku pozadinu. Poznato je kako je početkom ruske vojne intervencije u Siriji cilj Putina bio totalno unuštenje terorističke organizacije Islamske države, a ona još nije uništena. Stoga odluka o povlačenju ruskih snaga dolazi kao pritisak na sirijskog predsjednika Bashar Al Assada da prihvati mirovno rješenje i poštiva dogovore o tranziciji vlasti u Siriji s obzirom da u zadnje vrijeme visoki sirijski dužnosnici o odlasku Assada govore kao o crvenoj crti. Da se radi o političkom pritisku dokazuje i ostanak glavne ruske vojne snage u vojnoj bazi u Latakiji.

>> Pet godina revolucije koja je pošla krivo

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 128

DU
Deleted user
19:20 14.03.2016.

Hvala Putinu sto je razbio koljačku stoku !

Avatar lvan12
lvan12
19:48 14.03.2016.

Zavladalo primirje, pozicija i opozicija su za pregovaračkim stolom, SAA je ponovno na nogama, Omar al-Shishani je mrtav... Dovoljni razlozi. Nama se čini prerano, ali Rus uvijek gleda nekoliko koraka unaprijed ispred ostalih.

LD
lopov drpiga
19:45 14.03.2016.

Rusi su u Siriji obranili milion ipol kršćana. Da nisu intervenirali izbrisala bi ih " umjerena" oporba koji se kriju pod imenima: islamski štit, islamski front, mučenici ovi oni, a svi od reda primjenjuju šerijatsko pravo. Ulaskom RuAF u sukob najavljeno je da će se zadržati samo nekoliko mjeseci i to su ispoštovali. Učvrstili su Asada i spasili kršćane, preokrenili stanje na terenu. Što se tiče izbjeglica Rusi su intervenirali kada je bilo 10 miliona raseljeno, a sada se pomalo vraćaju. Kamo sreće da su bili odlučniji i u Libiji, a ne dopustiti sarkoziju i hillary da joj unište i fundament...