RUSIJA

Vladimir Putin ostaje vladar Kremlja

14.03.2004.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

MOSKVA - U Rusiji se danas održavaju predsjednički izbori na kojima će gotovo sigurno aktualni predsjednik Vladimir Putin dobiti još jedan petogodišnji mandat. Prema predizbornim anketama, Putin je dobivao gotovo osamdeset posto glasova i jedino što izbore može učiniti neizvjesnima, a takav ishod promijeniti jest moguća apstinencija birača. Naime, da bi izbori bili valjani, na njih mora izići 50 posto birača.

Putin je svoju kampanju zato i usmjerio na mobilizaciju birača pa u Rusiji gotovo i nije bilo predizbornih plakata i poruka sadašnjeg predsjednika. Međutim, zemlja je bila zatrpana plakatima s kojih se birače pozivalo da izađu na birališta. Za ruskog predsjednika još je šest kandidata, no ni jedan ne prelazi petpostotnu podršku. Jedan od Putinovih konkurenta Sergej Glazjev izjavio je da je Kremlj zaprijetio lokalnim administracijama smjenom ako se ne odazove dovoljan broj glasača.

Iako ga se često kritizira da je ugušio slobodu medija te marginalizirao ulogu državnih institucija i parlamenta, Putin je obljubljen u narodu i bez izglančane slike u medijima. Rusima, koji ionako nemaju tradiciju slobodnog novinarstva, ne smeta Putinova autoritarnost, a mnogo im je bitnije što im je osigurao stabilnost cijena, gotovo udvostručio mirovine te, prije svega, vratio nacionalni ponos. (toh)

Pogledajte na vecernji.hr